Bookmaker

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Bookie»)
Bookmakere på hundeveddeløp

En bookmaker er en profesjonell formidler av veddemål, blant annet ved hesteveddeløp og i fotball. Bookmakeren kan også selv delta i veddemålene. Bookmakeren tar i mot spillinnsatser og betaler ut gevinster på bakgrunn av resultatene og eventuelt oddsverdien.

Odds[rediger | rediger kilde]

De aller fleste bookmakere bruker odds for å fortelle styrkeforholdet i det objektet de tilbyr spill på. Det finnes flere måter å regne odds på.

I Europa bruker man i all hovedsak desimaler. En odds på 2,5 betyr at en eventuell gevinst vil være 2,5 ganger innsatsen. Dersom man satser 100 kroner, sier man at man vinner 250 kroner (2,5 × 100) selv om nettogevinsten er 150 kroner (premie minus innsats er lik gevinst).

I Storbritannia bruker man brøk når man skal regne odds. Man kan for eksempel høre at et lag er 7–1 på å vinne, mens et annet lag er 4–5. Måten dette regnes om til desimaler er å ta det første tallet og dele det på det andre tallet og så plusse på 1. Oddsen 7–1 blir da 7 delt på 1 pluss 1 er lik 8,00. Oddsen 4–5 blir 4 delt på 5 pluss 1 er lik 1,80. Grunnen til at man må plusse på 1 er fordi man i England regner ut hva man faktisk tjener og ikke hva man får utbetalt.

I USA bruker man stort sett et system som kalles moneyline. Det regnes ut hvor mye spilleren må satse for å vinne 100 dollar på favoritten eller hvor mye vedkommende får betalt for 100 dollar på det antatt svakeste laget (underdog). For eksempel kan en basketballkamp mellom lag A og lag B har en moneyline på lag A (favoritten) på −200, mens lag B (underdog) har +180. En tipper som ønsker å satse på lag A må satse 200 dollar for hver 100 dollar man ønsker å vinne. En spiller som satser på lag B vil vinne 180 dollar for hver 100 dollar vedkommende satser.

Spilletyper[rediger | rediger kilde]

De fleste bookmakere tilbyr pengespill på profesjonelle idretter. Selskaper med norsk profil tilbyr blant annet spill på fotball, ishockey, håndball og vintersport. Flere av aktørene på markedet har også spill på ikke-sportslige arrangementer som Oscar-utdelingen, Melodi Grand Prix og Nobels fredspris. Flere selskaper med norsk profil tilbyr spill på norske programmer som Idol og Skal vi danse.

Spilleformer[rediger | rediger kilde]

De mest vanlige spilleformene er hvor man skal tippe på en vinner av for eksempel en fotballkamp. Da får man odds på alle tre utfallene i kampen (hjemmeseier, uavgjort, borteseier).

Det finnes imidlertid ofte muligheter til å tippe på handiakapp-odds. Det betyr at et lag får en teoretisk ledelse av bookmakeren fra start. Hvis Lag A er favoritter til å vinne fotballkampen mot lag B, vil de kanskje ha −1 i handikapp, mens Lag B vil ha +1. Det betyr at lag B leder 1–0 når kampen settes i gang. For at lag A skal bli vinner av kupongen, må de altså vinne med minst to mål. Ett mål for å få 1–1 og ett mål til for å gå opp i ledelsen 2–1. Flere bookmakere bruker imidlertid desimaler for å markere handikapp. For eksempel 1,5. Prinsippet er det samme som nevnt over, bare at kampen ikke lengre kan ende uavgjort. Hvis lag A har −1,5, mens lag B har +1,5, må fortsatt lag A vinne med to mål for å vinne kampen hos bookmakeren. Vinner laget 1–0 blir resultatet 1-1,5 hos bookmakeren og seier for lag B.

Grunnleggende[rediger | rediger kilde]

Ved å justere oddsen i sin favør er bookmakerens mål å garantere profitt ved å ha en «balansert bok». Enten ved at verdien på spillene man tar i mot fordeles likt, eller få inn like mye spill på bakgrunn av oddsen man har satt. Med andre ord; hvis man anser to tennisspillere som like gode, ønsker man i teorien å motta like mye spill på de begge. Da er man sikret profitt ved profittmarginen man har (vanligvis mellom 70-95 prosent). En bookmaker forsøker vanligvis ikke å tjene penger på en begivenhet på samme måte som en tipper gjør, men forsøker i stedet å sikre seg gevinst uansett utfall. At en bookmaker klarer dette er imidlertid svært sjeldent.

Lovlighet[rediger | rediger kilde]

Det er flere land som har forbud mot at bookmakere får etablere seg, deriblant Norge. I Norge har Norsk Tipping og Norsk Rikstoto monopol på slike spill. I Storbritannia er det imidlertid lov for bookmakere å etablere seg. I USA ble det i 2006 ulovlig for amerikanere å tippe på nett. Det førte til at aksjekursen til en rekke bookmakerselskap raste. Flere av disse selskapene retter nå søkelyset mot Europa, og spesielt Norge er attraktive på bakgrunn av en høy interesse for pengespill.

Internettipping[rediger | rediger kilde]

Etter at Internett ble allment tilgjengelig har de fleste, større bookmakerne åpnet mulighet for spilling på nett. På disse nettstedene kan brukerne sjekke odds og levere sine spill. De fleste selskaper aksepterer kun spill fra land hvor man har lov til å tippe på nett, og alle selskaper har 18-årsgrense. I Norge har man lov til å tippe på nett, men en bookmaker har ikke lov til å etablere seg i landet.

Kilder[rediger | rediger kilde]