BookCrossing

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
BookCrossing i Bayern
BookCrossing på en benk i Frankrike

BookCrossing går ut på at man plasserer bøkene sine hvor som helst på offentlige steder slik at andre mennesker kan finne bøkene, og lese dem. Når en person finner en slik bok skal man registrere den på Internett, og på den måten er det mulig å følge bokens vandring, se hvor den har vært og hva andre mennesker mener om boken.

Slike bøker kan legges igjen absolutt overalt der det er lett å finne dem igjen, fra parkbenker og venteværelser til bananhylla i en Kiwi-butikk. Men det mest praktiske er ikke å legge dem fra seg på en buss eller andre offentlige transportmidler, for da har bøkene lett for å bli ryddet vekk og havne på hittegodskontorer der det er vanskelig for andre å finne bøkene med mindre man leter etter dem der. Den mest kjent systemet for å gi fra seg bøkene på denne måten er [1] som kan brukes over hele verden og som per mai 2010 hadde over 850 000 medlemmer over hele verden.

Ron Hornbaker fikk ideen for det som i dag kalles BookCrossing i mars 2001. 17. april 2001 lanserte Hornbaker nettstedet BookCrossing.com, som nå har ekspandert over hele verden. Innen april 2003 hadde nettstedet over 113 000 medlemmer, og i 2004 ble ordet bookcrossing inkludert i Concise Oxford Dictionary. Samme år ble BookCrossing omtalt i den australske såpeoperaen Neighbours. Den 23. juli 2010 hadde Bookcrossing.com over 871 000 medlemmer, og over 6.427.000 registrerte bøker. Innen mars 2012, hadde BookCrossing.com overskredet 1.000.000 medlemmer og over 8.500.000 bøker over hele verden.

I juli 2007 ble Singapore det første offisielle BookCrossing-landet i verden etter initiativ fra blant andre National Library of Singapore, og 2.000 forskjellige steder i Singapore ble utpekt til såkalte 'hotspots', tilsvarende offisielle BookCrossing Zones. I 2008 ble BookCrossing introdusert i Abu Dhabi, og i 2010 ble BookCrossing Zones også innført i Serbia. Alle som ønsker å drive med BookCrossing kan enten legge fra seg bøker på et offentlig sted eller sende dem videre til en venn, etter å ha registrert seg selv og bøkene på nettstedet BookCrossing.com. Bare mellom 15 og 20℅ av bøkene får flere enn en statusoppdatering.

Bøkene som registreres hos BookCrossing kan også plasseres ved offisielle BookCrossing-soner "(OBCZs), som er plassert ved enkelte kaffebarer, kafeer, restauranter og andre offentlige steder. Hensikten med disse stedene er å få både medlemmene i området og andre som ikke har hørt om BookCrossing før å legge fra seg bøker ved slike soner og dermed dele bøkene som de ikke trenger lenger med offentligheten. Dette kan også føre til økte medlemstall til BookCrossing.com. Nettstedet inneholder også flere forum der de som er interessert blant annet kan se hvem som har registrert flest bøker, og hvilke bøker som er de mest populære akkurat da.

I mai 2005 ble nettstedet BookCrossing.com tildelt to People`s Voice-utmerkelser i Webby Awards for beste internett-community og for å være det beste sosiale nettstedet. Det avholdes ett BookCrossing-jubileum i april hvert år, der BookCrossing-medlemmer og andre interesserte kan oppleve organiserte litterær-relaterte hendelser og sette fri og gi fra seg bøker til andre BookCrossing-medlemmer. Plasseringen av dette jubileet endres for hvert år, men har blant annet blitt avholdt i Dublin, New Zealand, London, Washington, DC, i Amsterdam, Nederland, og i Toronto, Canada. Mange uoffisielle BookCrossing-møter blir også avholdt andre steder i verden gjennom hele året. Slike møter gjør det lettere for folk som ikke kan reise internasjonalt å samles og dele sin kjærlighet til bøker.

I 2003 ble BookCrossing kritisert av roman-forfatter Jessica Adams som hevdet at bøkene blir "devaluert" på nettsteder som BookCrossing.com, og at dette kan føre til lavere salg av bøker, som deretter fører til reduksjon i royalties betalt til forfatterne. Medlemmer av BookCrossing bestrider dette argumentet, de hevder imidlertid at nettsteder som BookCrossing introduserer leserne til forfattere og sjangere som de kanskje ikke har lest fra før, at nettsteder som BookCrossing oppfordrer flere til å ta opp lesing som hobby, og at enkelte medlemmer, etter å ha lest en bok de har funnet via BookCrossing, vil kjøpe enda flere eksemplarer av disse bøkene for å distribuere på forskjellige steder gjennom nettsteder som BookCrossing.com

Fremgangsmåte[rediger | rediger kilde]

Bookcrossing kan oppsummeres med de tre R-er; Register, Read og Release. På norsk: Registrer, Les og Lanser (eller slipp fri). For å kunne registrere en bok må du ha en brukerkonto må nettstedet BookCrossing.com som er helt gratis, men hvis du finner en bok, er du selvsagt velkommen til å lese den, registrere den på BookCrossing.com og legge den fra deg igjen hvor du vil helt anonymt.

De som registrerer en eller flere bøker på BookCrossing.com får automatisk utdelt identifikasjonsnummer til bøkene de registrerer som de må skrive i boken slik at det skal være mulig for andre å finne igjen boken hos BookCrossing.com og skrive sine meninger og hvor de legger fra seg bøkene etter at de har lest dem.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]