Bombi Bitt och jag

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Bombi Bitt och jag (norsk Bombi Bitt og jeg) er en roman fra 1932 av den svenske forfatteren Fritiof Nilsson Piraten. Romanen har blitt beskrevet som en svensk versjon av Tom Sawyer.

Bombi Bitt og jeg er ei humoristisk bok med mange innslag. Den er en slags sjølbiografi fra forfatterens barndom. Han forteller om en sommers opplevelser sammen med kameraten Bombi Bitt, en slyngel og døgenikt ifølge lærerne, men et stort ideal for medelevene. Andre viktige figurer er maleren Vricklund og forbryteren Nils Gallilé.

Boka blei Nilssons gjennombrudd. Den kom ut på norsk i 1933 og på nytt i 1968. Dette siste var i samband med visningen av en fem episoders tv-serie basert på romanen. Serien var en stor suksess i heile Norden. Stellan Skarsgård hadde her en av sine første roller, som Bombi Bitt, mens Reiner Albrecht spilte «jeg». Fritiof Nilsson hadde sjøl rollen som fortelleren.

Boka blei også filmatisert i 1936.

Åpningssetninger[rediger | rediger kilde]

Min vugge vugget i Tosterup i Färs herred i Malmöhus len. Min far var stasjonsmester i Tosterup. Mine foreldre var gode og kjærlige. Jeg var en vanartet gutt. (Nils Lies oversettelse)