Bombardier C

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Bombardier C-serien

Bombardier C-serie er en serie jetfly som siden 2012 har vært under produksjon og utvikling av det kanadiske Bombardier-konsernet.

Flytypen er et tomotors, mellomdistanse jetfly. Serien er ment å erstatte CRJ-serien og har kapasitet til å befrakte 110 til 130 passasjerer, og er Bombardier sitt svar på Airbus' 320-serie og Boeings 737-serie.

En lang rekke flyselskaper har allerede tatt i bruk eller bestilt C-serie-flyene, av disse kan nevnes det svenske Malmö aviation og det tyske Lufthansa.

Flyets rekkevidde ligger på mellom 4 200 og 5 600 kilometer, farten er mellom 840 og 880 km/h og leveres i to underserier, C-100 og C-300. Sistnevnte har større passasjerkapasitet og lengre flykropp, som vist på figuren til høyre.

Avhengig av flyselskapenes behov er flyene inndelt i klasser, enten i en kombinasjon av forretningsklasse og økonomiklasse eller en ren økonomiklasse. Setearrangementet er for økonomiklassens del et 2+3 i bredden og for forretningsklassen 2+2.

Ellers kan her nevnes flyets egenskaper på rullebane, da det kan trafikkere rullebaner så korte som 1100 til 1400 meter.

luftfartstubbDenne luftfartrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.