Bokrijk friluftsmuseum

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bokrijk friluftsmuseum
Etablert1958
Kart
1 = Standerdmolen van Millegem
2 = Galgenmolen
Bokrijk friluftsmuseum
50°58′00″N 5°25′00″Ø
AdresseBokrijklaan 1
Nettstedhttp://www.bokrijk.be

Den rekonstruerte landsbyen Haspengouw

Bokrijk er et område i Limburg i Belgia, i nærheten av byen Genk. Stedet er først og fremst kjent for sitt friluftsmuseum der Flanderns jordbruk fra vår nære fortid står i fokus. Museumsområdet er 5,5 kvadratkilometer og rommer også en botanisk hage (arboret) og Flandern største utendørs lekeplass.[1]

Historie[rediger | rediger kilde]

Den 9. mars 1252 solgte greven av Loon en skog til klosteret i Herkenrode i området mellom Genk, Zonhoven og Hasselt. Denne skogen ble kalt 'Buscurake' eller 'Buksenrake', som betyr bøklandet eller bøkeskogen på middelalderflamsk. Navnet senere utviklet seg til 'Bouchreyck' og i dag Bokrijk.

Cistercienserordenen i Herkenrode (i Kuringen nær Hasselt) bygget en klostergård, anla fiskedammer og drev skogbruk. Klostergården tilhørte klosteret og fungerte som en vanlig leilendingsgård. Gården var klosterets eiendom fram til krigene etter den franske revolusjon. I 1797 ble alle Cistercienserklostrets eiendommer beslaglagt av franskmennene og solgt til en privat investor fra Maastricht.

I 1938 ble Bokrijk kjøpt av provinsmyndighetene i Limburg og i 1953 ble det besluttet å opprette et friluftsmuseum på stedet. En viktig grunn til at museet ble opprettet var utviklingen innen jordbruk i etterkrigstida. Flanderns bygningsmiljø på landsbygda ble drastisk endret, og stadig flere jordbruksbygninger av stor kulturhistorisk verdi forsvant. Dr. Jozef Weyns ble oppnevnt for å koordinere prosjektet, og forble i funksjon som første konservator på Bokrijk. Museet åpnet for publikum den 12. april 1958 som bidrag i provinsen Limburg til Expo 58.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]