Bogdan Khmelnytskij

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Bogdan Khmelnytskij

Bogdan Zinovij Mikhajlovitsj Khmelnitskij (eller Khmelnytskyj, russisk: Богдан Зиновий Михайлович Хмельницький, ukrainsk: Богдан Зиновій Михайлович Хмельницький – Bohdan Zynovij Mykhajlovytsj Khmelnytskyj; født ca. 1595 formodeltlig i Tsjyhyryn, død 6. august 1657) var en kosakkleder (hetman) som ledet en oppstand mot Polen-Litauen i 1648–1654. Han stod bak Perejaslav-traktaten i 1654, som forente Russland og Ukraina.

Khmelnitskij var opprinnelig i polsk tjeneste, men etter den såkalte Czapliński-affæren der en lokal adelsmann blant annet beslagla eiendommen hans og pisket sønnen til døde ble han en innbitt motstander av polakkene. I løpet av 1647 reiste han rundt i Ukraina og samlet støtte blant kosakkene, og i løpet av 1648 fikk han erobret Kiev og etablert en de facto uavhengig ukrainsk stat.

Khmelnitskij var opprinnelig alliert med Krim-khanatet, men da disse sviktet ham kom polakkene på offensiven. Han måtte da se seg om etter nye allierte, og i 1653 aksepterte han den russiske tsarens overherredømme. Dette førte til unionen mellom Ukraina og Russland, noe som kom til å permanent endre maktbalansen i Øst-Europa i Russlands favør.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]