Boeing Business Jet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ambox outdated serious.svg
Trenger oppdatering: Denne artikkelen eller seksjonen er ikke oppdatert med ny utvikling eller ny informasjon.
Du kan hjelpe Wikipedia med å oppdatere den.
Boeing Business Jet
Privatair.hb-iip.b737-700.arp.jpg
Informasjon
RolleTomotors forretningsfly
ProdusentBoeing og General Electric
Første flyvning4. september 1998
Antall produsert100+
Passasjerer8–149
Mannskap2

Boeing Business Jet (BBJ) er en flytype utviklet av Boeing og General Electric, basert på Boeings modell 737‑700. (Det finnes også en nyere og større type av dette flyet, kalt Boeing Business Jet 2, basert på Boeing 737-800.)

Flyet har en non-stop rekkevidde på 6 000 nautiske mil, tilsvarende for eksempel fra Johannesburg til London eller Los Angeles til Paris. I april 2002 fløy en BBJ 6 854 nm fra Seattle til Jeddah.

BBJ har en topphastighet på 0,82 mach, en normalhastighet på 0,80 mach og en langdistansehastighet på 0,79 mach. Den kan fly i en høyde på 41 000 fot.

Det er 85 BBJ i tjeneste (pr. Mai 2006). To av flyene er i tjeneste i det australske flyvåpenet. US Air Force har også bestilt fly.

Kabinen kan innredes etter personlig ønske, for alt fra 8 til 149 passasjerer. Interiøret kan bestå av alt fra kontorer, konferanserom, stuer, spisestuer, soverom og bad. Det er to klimasoner, for passasjerer og besetning.

En Boeing BBJ er i drift på SAS interkontinentale rute Stavanger - Houston, flyet flys av PrivatAir for SAS i SAS kabin og flyet er malt opp i SAS farger, flyet tar inntil 44 passasjerer i kun forretningsklasse. Flyruten er Verdens lengste kommersielle flyvning med BBJ. Flyet har mellom 1 time og 20 minutter og 1 time og 40 minutter terminaltid ved Stavanger Lufthavn, Sola. og Houston Intercontinental. Flyvningene finner sted 6 dager i uken, dagen ruten ikke flys benyttes til inspeksjon, kontroller og fortfarende vedlikehold etc. flyet får i tillegg ca. en ukes pasue i måneden da flyet får enda grundigere inspeksjoner og vedlikehold ved STS (Scandinavian Technical Services) på Sola.

Drivstofftankene i vingene holder drøye 26 000 liter, og 3-9 reservetanker kan installeres for opptil totalt 40 500 liter drivstoff.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]