Hopp til innhold

Bodiam Castle

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bodiam Castle
LandStorbritannia[1][2]
StedBodiam[1]
Historiske fakta
Eier(e)National Trust
John "Mad Jack" Fuller[3]
StilretningPerpendikulær stil
Etablert1385 (Julian)
Kart
Kart
Bodiam Castle
51°00′08″N 0°32′37″Ø
Nettsted
Nettsted Offisielt nettsted (en)

Bodiam Castle sett fra sør

Bodiam Castle er en engelsk borg av den kvadratiske typen, nær Robertsbridge i East Sussex. Den er et godt eksempel på en borg bygget i senmiddelalderen.

Borgen ble bygget i 1385 av sir Edward Dallyngrigge, en ridder under Edvard III, etter ønske fra Rikard II som ville beskytte England mot en mulig fransk invasjon. Allikevel viser nyere forskning at borgen ble bygget mest for å vises fram istedenfor å være et effektivt festningsverk. Det finnes flere bevis som støtter dette, som for eksempel borgens vegger, som er mindre enn en meter brede.

Ved utbruddet av den engelske borgerkrigen i 1641, var Bodiam Castle i John Tuftons besittelse. Tufton støttet rojalistene, og solgte borgen for å betale bøter pålagt av parlamentet. Borgen ble deretter demontert, og ble stående som en pittoresk ruin før det ble kjøpt av John Fuller i 1829. Under hans ledelse ble slottet delvis restaurert før det ble solgt til George Cubitt, første Baron Ashcombe, og senere til lord Curzon. Begge gjennomførte videre restaureringsarbeid, og borgen er idag en fredet bygning. Borgen har vært eid av National Trust siden 1925, da det ble donert av lord Curzon.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b (på de, en, fr, es, it) archINFORM, OCLC 45382278, archINFORM project ID 7615, Wikidata Q265049, https://www.archinform.net/index.htm 
  2. ^ https://vocaleyes.co.uk/research/heritage-access-2022/benchmark/; besøksdato: 9. februar 2023.
  3. ^ Legacies of British Slave-ownership, besøkt 26. august 2020[Hentet fra Wikidata]