Bodø Hovedvannverk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Heggmoen vil være store deler av kommunens vannkilde (her nedtappet)

Bodø Hovedvannverk er et kommunalt vannverk som benytter Heggmovatnet som kilde og vil forsyne rundt 90 prosent av Bodøs befolknings vannbehov. Vannverket er planlagt å dekke Bodøs behov i 100 år.

Prosjektet hadde en kostnadsramme på rundt 445 millioner og innføringen av det nye hovedvannverket resulterer i at tidligere restriksjoner på bruk av Vollvatnet, Svartvatnet, Soløyvatnet og Vatnvatnet blir opphevet eller redusert.

Den tidligere hovedvannkilden Vågøyvatnet har fortsatt restriksjoner da den fungerer som reservevannkilde.

Anlegget ble vedtatt utbygget i 1998 og skulle etter planen åpnet høsten 2006, men åpningen har blitt utsatt flere ganger etter blant annet lekkasjer i rørnettet og tekniske problemer i renseanlegget. Prøvedrift ble startet 10. mai 2007 og innkoblingen av husstander ble startet 7. august samme år.

Renseanlegg[rediger | rediger kilde]

Det er bygget et renseanlegg for vannet i Heggmoen hvor vannet blir renset to ganger, først gjennom finknust marmor (kalsiumkarbonat) før deretter å bli bestrålt med UV-stråler, pH-verdiene ved det nye anlegget vil være noe høyere en i de tidligere anleggene.

Fjellanlegg[rediger | rediger kilde]

I forbindelse med det nye hovedvannverket ble det bygget to rentvannsmagasiner i fjellhaller under Hunstadtoppen (31 millioner liter.) som vil kunne dekke behovet i 1-2 døgn før reservesystemer settes i drift. Et mindre rentvannsmagasin ble også bygget i Rønvikfjellet (6.500 m³)

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]