Hopp til innhold

Bocce

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Bocce er et boulespill, og er beslektet med boccia og petanque. Disse spillene stammer fra kulespill som ble spilt i det gamle Roma.

Regler[rediger | rediger kilde]

Bocce spilles på en jordbane, 20-30 meter lang og 2,5-4 meter bred. Banen skal gjerdes inn med et ca. 15 cm høyt tregjerde. Kulene kan være lagd av metall, tre eller plast. De må ha samme tetthet i hele kulen, og ikke ha noen kjerne av tyngre materiale for å oppnå bedre skru.

Spillet spilles med to lag á 1, 2 eller 4 spillere. Hvert lag har 4 kuler.

Spillet startes med at en liten ball (norsk: grisen, engelsk the Jack, ellers pallino eller boccino) kastes inn i en sirkel i den andre enden av banen enn der spillerne står. Dersom spilleren som kaster "grisen" bommer på sirkelen to ganger, kan det andre laget plassere den hvor som helst innenfor sirkelen.

Det laget som plasserer "grisen" inne i sirkelen får også kaste først. Målet er å treffe så nær "grisen" som mulig. Det er ikke tillatt å treffe "grisen" på det første kastet. Det laget som ikke har sin kule nærmest "grisen" skal kaste, helt til dette laget ligger nærmest. Da skal det andre laget kaste.

Spillet spilles til begge lagene har kastet alle sine kuler.

Det laget som har kule(r) nærmest "grisen" får like mange poeng som det antall kuler de har som ligger nærmere "grisen" enn det andre laget, akkurat som i curling.

Spillet spilles helt til et lag oppnår 13 eller 16 poeng, dette varierer litt.

Man kan enten trille kulene langs bakken, eller kaste dem i en bue. Det er også tillatt å treffe motstanderens kule eller "grisen", slik at man kommer nærmest selv.

Mesterskap[rediger | rediger kilde]

Det arrangeres årlig VM i bocce, og sporten er også en del av World Games, som arrangeres hvert 4. år.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]