Bob Lazar

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Robert Scott Lazar
Bob Lazar
W2 Lazar.jpg
Bob Lazars W2-skjema
Født26. januar 1959 (60 år)
Coral Gables, Florida, USA
Beskjeftigelse Fysikk
Nasjonalitet Amerikaner

Robert Scott Lazar, også kjent som Bob Lazar (født 26. januar 1959 i Coral Gables, Florida, USA) er en amerikaner som ble kjent i media ved at han hevdet at han i sitt arbeid som fysiker ved en hemmelige amerikansk base har studert uidentifisert flygende objekt (UFO). Det hefter seg imidlertid vesentlig tvil ved Lazars påstander.

Lazar har hevdet at han i perioden 1988 til 1989 jobbet som fysiker ved et område kalt S-4 (Sektor Fire), som etter sigende ligger ved innsjøen Groom Lake i Nevada, på stedet som er bedre kjent som Area 51. Ifølge Lazar fungerte området som et skjult militært anlegg for studier og muligens reverse engineering (omvendt teknikk, hvor man begynner med et ferdig produkt som plukkes fra hverandre for å finne ut hvordan det virker) av flyvende tallerkener til romvesener. Lazar sier at han observerte ni forskjellige farkoster der, og ga detaljer om hvilke framdriftsmetoder som ble benyttet. Hans troverdighet har imidlertid blitt dratt i tvil etter at «skoler han skulle ha gått på ikke hadde noen papirer på han, mens andre i det vitenskapelige miljøet ikke kunne erindre å noensinne ha møtt ham»[1] Lazar hevder at myndighetene har slettet all informasjon om ham.

Tvil om utdannelse[rediger | rediger kilde]

Lazar hevder han har eksamen fra de tekniske høyskolene California Institute of Technology og Massachusetts Institute of Technology. I 1993 undersøkte avisen Los Angeles Times bakgrunnen hans, og fant ingen bevis som støttet Lazars påstander.[2] Den kjente ufologen Stanton Friedman var kun i stand til å bekrefte at Lazar hadde tatt elektronikkurs på slutten av 1970-tallet ved Pierce Junior College i Los Angeles.[3] En artikkel i The Times avdekket at i 1990 hadde Lazar sagt seg skyldig i anklagen om deltagelse i hallikvirksomhet da han installerte et datasystem for et lokalt bordell,[4] erklærte seg selv konkurs og oppga at hans beskjeftigelse var selvstendig næringsdrivende med «photo processor». Hans utdannelse og profesjonelle bakgrunn kan således ikke bekreftes, et faktum som Lazar selv tilskriver at myndighetene har slettet alle opptegnelsene om ham.[5]

Fakta eller fiksjon[rediger | rediger kilde]

Lazar havnet første gang i medias lys i 1982 i en artikkel i avisen Los Alamos Monitor om en jetbil som Lazar hevdet at han hadde oppfunnet og arbeidet med i årevis med hjelp fra forskere fra NASA. Bilen ble bygget fra en jetmotor som var modifisert og plassert på en eksisterende bilmodell. Artikkelen oppga Lazar som «en fysiker fra Los Alamos Meson Physics Facility.»[6]

I november 1989 opptrådte Lazar i et eget intervju med den undersøkende journalisten George Knapp fra TV-stasjonen KLAS i Las Vegas, hvor han diskuterte sin påståtte ansettelse ved S-4. I intervjuet med Knapp sa Lazar at han først mente at flygende tallerkener måtte være hemmelige flymaskiner fra Jorden som under prøveflyvninger ble ansvarlig for de mange rapporter om UFOer. Gradvis, ved nærmere undersøkelser og etter å ha blitt vist tallrike dokumenter, kom Lazar til konklusjonen at UFOene kom fra verdensrommet. I dette vitnemålet forklarte Lazar at han kom fram til dette etter at han selv hadde gått om bord i en flygende tallerken og studert dens interiør.[7]

Lazar hevdet også at han ble gitt innledende informasjon som beskrev undersøkelser av UFOer fra det ytre rom som hadde besøkt vår planet i løpet av de siste 100 000 år. Romvesnene kom fra stjernesystemene Zeta Reticuli 1 & 2. Dette stjernesystemet finnes 39 lysår fra Jorden.

Lazars historier har skaffet ham mediaoppmerksomhet i USA. Det store flertallet har vært skeptisk, inkludert Stanton Friedman som har forsøkt å etterspore Lazars påstander.[3] En annen tviler er dr. David L. Morgan som har sett på de vitenskapelige påstandene til Lazar om hvordan de flygende tallerknene virket: «Etter å ha lest en redegjørelse av Bob Lazar om ‘fysikken’ i drivkraften for hans Area 51 UFO-system, er min konklusjon dette: Herr Lazar presenterer et scenario som, om det er korrekt, bryter en rekke aksepterte fysiske teorier. Det betyr ikke nødvendigvis i seg selv at hans scenario er umulig. Men presentasjonen av scenarioet av Lazar er problematisk fra et vitenskapelig ståsted. Herr Lazar har ved flere tilfeller demonstrert en opplagt mangel på forståelse av dagens fysikkteorier.»[8]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ ««Tales of Vegas Past: The truth was out there»». Las Vegas Mercury. 12. juni 2003. Arkivert fra originalen 27. september 2011. Besøkt 19. september 2011. 
  2. ^ Rivenberg, Roy (6. mai 1993): «Unusually Fanatical Observers Ike Struck Deal With Aliens! Trip to...». Los Angeles Times.
  3. ^ a b Friedman, Stanton (desember 1997): «The Bob Lazar Fraud» Arkivert 3. oktober 2011 hos Wayback Machine.
  4. ^ «Gene Huff's Lazar Synopsis». 1995. Arkivert fra original den 7. juni 2007
  5. ^ Sands, Shannon (March 20, 1991): «Believers Are Not Alone Outer space: A Nevada military base lures the Faithful». Los Angeles Times.
  6. ^ England, Terry (27. juni 1982): «LA Man Joins The Jet Set – At 200 Miles An Hour». Los Alamos Monitor. ss. A1 & A8.
  7. ^ Knapp, George (13. november 1989): «Dreamland (aka Area 51)». KLAS-TV.
  8. ^ Morgan, Dr. David L. (26. august 1996): «Lazar Critique». Arkivert fra originalen den 20. desember 2006

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]