Blynitrat

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Blynitrat
Blynitrat
Identifikatorer
CAS-nummer10099-74-8
Kjemiske egenskaper
FormelPb(NO3)2
Molar masse331,21 g/mol
UtseendeFast form, hvit og luktfri
Tetthet4530 kg/m3
LøselighetLøselig i vann
Farer
DatabladEcoonline.no, blynitrat
HovedfarerGiftig
Fare for hudenBruk egnede vernehansker av nitril.
Fare for øyneBruk vernebriller.
InnåndingsfareGod ventilasjon eller støvfilter P3.
Relatert
Andre lignende forbindelserBlyoksid, salpetersyre

Blynitrat er en uorganisk kjemisk forbindelse med kjemisk formel Pb(NO3)2. Blynitrat er et salt av salpetersyre og bly. Det framstår som fargeløst krystallisk eller hvitt pulver og er sterkt oksiderende. Ulikt de fleste andre blysalter, er blynitrat løselig i vann. Blynitrat er kjent brukt siden Middelalderen, den gang som råstoff for fargepigmenter. Fra 1900-tallet har stoffet blitt benyttet industrielt som en varmestabilisator for nylon og polyester, og som dekklag i fototermografisk papir.

Blynitrat ble ikke produsert kommersielt i Europa før inn i det 19. århundret, og i USA fra 1943. Produksjon av blynitrat skjer ved en prosess med metallisk bly eller blyoksid og salpetersyre.

Blynitrat er giftig og sannsynligvis kreftfremkallende. Det må derfor behandles og lagres med forsiktighet.

Historie[rediger | rediger kilde]

Siden middelalderen har blynitrat i små mengder blitt produsert som råvare for produksjon av fargepigmenter, som kromgult (blykromat), kromoransje (blyperkromat) og lignende blyforbindelser.

Selv om produksjonsprosessen er en enkel kjemisk prosess, var produksjonen minimal fram til 1800-tallet, og man kjenner ikke til framstilling av blynitrat utenfor Europa før 1900-tallet.[1][2]

Kjemi[rediger | rediger kilde]

Ved oppvarming dekomponerer blynitrat til blyoksid fulgt av en sprakende lyd. På grunn av denne egenskapen, blir blynitrat noen ganger brukt i pyroteknikk, som fyrverkeri.

2 Pb(NO3)2(s) → 2 PbO(s) + 4 NO2(g) + O2(g)

Blynitrat lar seg villig løse opp i vann, noe som gir en klar, fargeløs løsning.[3]

Produksjon[rediger | rediger kilde]

Blynitrat blir vanligvis framstilt ved å løse opp bly som et metall eller oksid i vannholdig Salpetersyre.[4] Blynitratet kan bli krystallisert direkte fra løsningen. Det er ingen kjent industriell produksjon av blynitrat.

3 Pb + 8 HNO3 → 3 Pb(NO3)2 + 2 NO + 4H2O
PbO + 2 HNO3 → Pb(NO3)2 (s) + H2O

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 5. oktober 2006. Besøkt 11. oktober 2006.  Encyclopædia Britannica Eleventh Editions artikkel om bly fra 1911 (Engelsk). Hentet ut 11. oktober 2006
  2. ^ Andreas Libavius, Alchemia Andreæ Libavii (1595).
  3. ^ L.M.Ferris, «Lead nitrate—Nitric acid—Water system» (PDF). Fra Journal of Chemicals and Engineering Date (1959), Oak Ridge National Laboratory. Hentet ut 11. oktober 2006
  4. ^ Adlam, G.H.J. (1945). Higher School Certificate Inorganic Chemistry.