Blomsterpotteslange

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Blomsterpotteslange
Blomsterpotteslange
Vitenskapelig(e)
navn
:
Ramphotyphlops braminus
(Daudin, 1803)
Norsk(e) navn: blomsterpotteslange
Hører til: ekte ormeslanger,
ormeslanger,
slanger
Habitat: ofte i bebyggelse og på dyrket mark
Utbredelse: se tekst

Blomsterpotteslange er en ormeslange. Den har spredt seg med menneskelig hjelp til mange deler av verden, og er den terrestriske slangearten som har størst utbredelse.

Den er liten, og er som regel mellom 6 og 16 cm lang. Hodet har en butt snute, og er ikke bredere enn kroppen. Øynene er reduserte, men er synlige som to svarte flekker. Ryggfargen varierer fra sølvgrå til brun og purpursvart, mens buken er grå eller brun. Halen ender i en liten pigg.

Alle kjente eksemplarer av arten er triploide hunner, som formerer seg partenogenetisk. Den trives blant vissent løv i hager og parker, og individer som har gjemt seg i blomsterpotter og i rotklumpen på hageplanter, har bidratt til at arten har spredd seg.

Arten ble først beskrevet fra India, og hører hjemme i Sør- og Sørøst-Asia. Utbredelsen omfatter nå India (inkludert Andamanene og Nikobarene), Sri Lanka, Pakistan, Nepal, Burma, Thailand, Laos, Kambodsja, Vietnam, Malaysia, Indonesia, Filippinene, Sør-Kina, Taiwan, Ryukyuøyene, Australia, Ny-Guinea, mange øyer i Stillehavet, Den arabiske halvøy, tropisk Afrika, Seychellene, Komorene, Maskarenene, Madagaskar, Mexico, Iran, Guatemala, øyene i Karibia, USA (Florida og Hawaii), Egypt, Libya og Gran Canaria.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]