Blockchain

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Blockchain-illustrasjon
Arkitektur for RChain, en videreutvikling av blockchain.[1]

En blockchain er en distribuert database hvor hver node automatisk verifiserer endringer og tilføyelser som gjøres på noen av de andre nodene. Teknologien omtales på norsk gjerne som blokkjede.

Den opprinnelige blockchainen utgjør databasen for den elektroniske valutaen bitcoin. Siden bitcoin ble introdusert i 2009 har en rekke alternative blockchains blitt publisert eksperimentelt.

En blockchain kan brukes som en digital distribuert regnskapsbok for økonomiske transaksjoner. En blokk inneholder et sett transaksjoner samt tidsstempel og hash som sikrer at blokken ikke kan endres uten at det oppdages. Neste blokk inneholder lenke til den foregående og dennes hash. Hver blokk replikeres til alle noder i et nett slik at hver node inneholder hele regnskapsboken. Ingen er original. Det er derfor ikke behov for noen tiltrodd tredjepart som har ansvar for de økonomiske transaksjonene.

Til å begynne med fokuserte man bare på blockchain-teknologien som fundamentet for elektronisk betalingsmiddel (bitcoin med flere). Nå er mye av oppmerksomheten rettet mot andre muligheter som ligger i denne teknologien, og da i særdeleshet smarte kontrakter.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ [1] Arkivert 25. februar 2017 hos Wayback Machine.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]