Bleken stavkirke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bleken stavkirke stod i sin tid på Kirkejordet ved Bleken midtre i Rudsbygd.

Bleken stavkirke var en stavkirke som skal ha vært gårdskirke og stått på Kirkejordet (eller Kjørkjejordet), like over gårdstunet på Bleken midtre og nordre[1] i Rudsbygd (nå Lillehammer kommune).

Kirken er første gang omtalt i 1333 og sognet muligens noe tidligere.[2] Den var fra gammelt av anneks til Follebu kirke, for så å bli overført til Fåberg da Follebu prestegjeld ble oppløst etter svartedauden. Det har trolig også vært justeringer av sognegrensene.

Kirken skal ha vært i bruk så sent som i 1630. Nye klokkestrenger ble innkjøpt i 1660, men for øvrig er ingen vedlikeholdsutgifter regnskapsført for de senere årene, og i en besiktigelse i 1664 heter det seg at kirken har vært øde og nedfallen i mange år. Regnskapet går til 1663, da sognet ble nedlagt og det ble gitt avkall på rett til tiende.[3]

I dag er det ingen synlige spor etter kirken, men det skal ha vært en fordypning på jordet etter kirkekjelleren frem til begynnelsen av 1800-tallet. Et messingfat — trolig kirkens dåpsfat — sies å være funnet på stedet og ble i mange år brukt i smia på Bleken midtre ved avkjøling av jern. En dør og en dørring oppbevares på Bleken nordre, og to messingstaker på Nordgard Fougner skal etter tradisjonen stamme fra samme kirke.[4]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Gnr. 144, jf. Fåberg historielag Arkivert 4. mars 2018 hos Wayback Machine..
  2. ^ Ifølge Sand (1988) er sognet første gang omtalt i et brev fra 1305, mens Skre (1988) daterer første skriftlige omtale av «Bløykina sokn» til 1361.
  3. ^ Skre, s. 65.
  4. ^ Skre, s. 65–66, jf. Sand, s. 12.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]