Hopp til innhold

Blank stemme

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

En blank stemme forekommer i forbindelse med demokratiske valg, når en velger lar være å krysse av for en av de angitte mulighetene, som finnes på stemmeseddelen.

Saker som avgjøres med simpelt flertall påvirkes pr idag ikke av blanke stemmer, mens alminnelig flertall eller kvalifisert flertall blir vanskeligere å oppnå dersom mange stemmer er blanke.

Generelt[rediger | rediger kilde]

I land med stemmeplikt kan en blank stemme være velgerens eneste lovlige mulighet til å protestere. I Australia oppfordret tidligere arbeiderpartileder Mark Latham folk til å stemme blankt.[1] Betydningen av en blank stemme er ansett som en opplyst og bevisst handling, kontra å ikke delta i et valg.

Norge[rediger | rediger kilde]

Ved norske valg (stortings-,fylkes- og kommunevalg) har blanke stemmer tidligere blitt regnet for ikke-godkjente stemme og blitt forkastet. De telles allikevel vanligvis adskilt fra de andre ikke-godkjente stemmene.[2][3]

Ved kommunestyre- og fylkestingsvalget i 2019 var det tillatt å stemme blankt, og i valglokalenes valgavlukker kunne velgerne benytte egne stemmesedler for å avgi blanke stemmer.[4] Valgdirektoratet opplyste på sine nettsider følgende:

Det er mulig å stemme blankt. I hvert valglokale finnes blanke stemmesedler som skal brukes til dette. Ved opptelling av stemmesedlene i kommunene, vil ikke blanke stemmesedler telle med, men valgstatistikken vil vise hvor mange som har stemt blankt.[4]


Referanser[rediger | rediger kilde]

7. Direkte demokrati