Bladsangere

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Bladsangere
Bøksanger (Phylloscopus sibilatrix)
Bøksanger (Phylloscopus sibilatrix)
Vitenskapelig(e)
navn
:
Phylloscopus
F. Boie, 1826
Norsk(e) navn:
Biologisk klassifikasjon:
Rike: dyr
Rekke: ryggstrengdyr
Klasse: fugler
Orden: spurvefugler
Underorden: sangfugler
Familie: bladsangerfamilien
Antall arter: 81
Habitat: skog og kratt
Utbredelse: Eurasia, Afrika, Alaska
Delgrupper:
Utbredelsen til bladsangere

Bladsangere (Phylloscopus) er ei slekt med små, insektetende spurvefugler.

Kjønnene er like. Noen arter er grønne på ryggsiden og gule på buken, mens andre er mer grågrønne eller gråbrune. De fleste har ei lys øyebrynstripe. Mange av artene er svært like, og det er lettere å skille dem på sangen enn på fjærdrakten. De er rastløse fugler som er i stadig bevegelse gjennom bladverket på leting etter insekter.

Artene i slekta hekker i Eurasia fra den arktiske tregrensa sørover til Nord-Afrika, Kanariøyene og Wallacea. Budongosanger hekker i tropisk Afrika. Lappsanger har en utbredelse som strekker seg østover til Alaska, og er den eneste amerikanske representanten for slekta. Arter som hekker i tempererte og subarktiske strøk, er langdistansetrekkere som overvintrer i tropisk Afrika, India eller Sørøst-Asia. I Norge hekker løvsanger, gransanger, bøksanger og lappsanger.

Bladsangerne ble tidligere regnet til sangerfamilien (Sylviidae). Phylloscopus og den sørøstasiatiske Seicercus ble i 2006 flyttet til en egen bladsangerfamilie (Phylloscopidae). Seicercus betraktes nå som et synonym for Phylloscopus, og det er derfor bare ei slekt i familien. Antall kjente arter i slekta har økt med omtrent 50 prosent siden 1990 på grunn av studier av sang og DNA.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]