Black Sea Shipping Company

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Black Sea Shipping Company
Чорноморське морське пароплавство
De sovjetiske passasjerskipene «Maksim Gorkij» og «Odessa» i Funchal i Madeira, 1978.
Org.formStatseid rederiselskap
BransjeFraktfart,
Cruisefart
Etablert1833
Stiftet i 1922
Opphørt 2009
HovedkontorOdesa
LandSSSR (1922–1991)
Ukraina (1991–2009)
Produkt(er)Shipping
Nettstedwww.blasco.com.ua

Black Sea Shipping Company (BLASCO) (ukrainsk: Чорноморське морське пароплавство (ЧМП)) var et stort statseid rederiselskap i det tidligere Sovjetunionen (SSSR) med hovedkontor i havnebyen Odesa i Ukraina ved Svartehavet. Under sovjetisk styre hadde selskapet tittelen «verdens største skipsselskap» i flere år, og var delaktig i utenrikshandel og internasjonale hjelpetiltak for den sovjetiske regjeringen.

I februar 2009 ble selskapet erklært konkurs.[1]

Historie[rediger | rediger kilde]

BLASCOs skorsteinsmerket på det sovjetiske lasteskipet «Alexandr Saveliev». Passasjerskipene hadde samme skorsteinsmerke, men på hvit skorstein.

Selskapet ble stiftet av Rådet av Arbeid og Forsvar 13. juni 1922, som SvartehavetAzovhavets Shipping som en del av Folkekommissariatet for kommunikasjonsveier og ble administrert av sentralforvaltningen av den statlige handelsflåten (Gostorgflot). Selskapet sporer imidlertid sin historie til 16. mai 1833 da Svartehavets dampskipkonglomerat (ROPiT) ble etablert for permanent samferdsel mellom Odessa og Istanbul, men selskapet forsvant etter Krimkrigen1850-tallet. Svartehavet–Azovhavets Shipping ble splittet i opp etter andre verdenskrig. En annen splitt fant sted i 1964 da et nytt selskap, Novorossiysk Shipping Company, ble opprettet fra tankavdelingen av Svartehavets shippingkompani.

I 2013 ble selskapet nedlagt.[2]

Flåte[rediger | rediger kilde]

Svartehavets shippingkompani var det største rederiet i verden i 1980-årene målt i havgående fartøy. Selskapet hadde over 250 havgående skip i den beste tiden.

Havner i drift[rediger | rediger kilde]

I Sovjetperioden lå alle de store havnene i det nåværende Ukrainas territorium, unntatt Sevastopol, Azovhavet, Kertsj og Donauhavnen. Etter sammenbruddet av Sovjetunionen ble disse havnene utskilt fra rederiet.

Se også[rediger | rediger kilde]

  1. MS «Ivan Franko»
  2. MS «Taras Sjevtsjenko»
  3. MS «Sjota Rustaveli»

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]