Black Friday (1916)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Black Friday
orig.
Generell informasjon
GenreStumfilm, dramafilm
Utgivelsesår1916
NasjonalitetUSA
Bak kamera
RegiLloyd B. Carleton Rediger dette på Wikidata
Annen informasjon
Premiere(r)1916
Eksterne lenker

Black Friday er en amerikansk stumfilm fra 1916, regissert av Lloyd B. Carleton.[1][2]

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

Richard Strong har tjent seg rik på jernbane, og er kjent for å være ærlig og jordnær. Han gifter seg med Elinor, en fattig, men raffinert og visjonær kvinne med drømmer om rikdom og status. Strongs robuste, strenge natur er i strid med hennes varme og romantiske personlighet. Etter bryllupet planlegger det nye ekteparet en romantisk bryllupsreise til Paris. Men rivalene til Richard Strong forsøker å ødelegge ham økonomisk. Når han reiser på bryllupsreise, ønsker konkurrentene hans gjennomføre planen deres. De sender ut falske rapporter om handel med Richards selskaper. Planens detaljer inkluderer blant annet å bestikke enkelte tjenestemenn, og få dem til å sende et falskt telegram til president Ulysses S. Grant. Telegrammet bønnfaller presidenten om å forlate Washington D.C. for å delta på et arrangement - men dette var egentlig bare et påskudd for å få ham ut av hovedstaden.

Men en av Strongs funksjonærer overhører en del av planen. Samtidig som Strong og hans kone gjør seg klare til å reise på bryllupsreisen, gir kontoristen ham et tips om rivalenes uhyggelige foretak. Men Strong mener disse truslene er falske, og ignorerer advarslene. De reiser snart til Paris. Mens han er i Paris kommer flere telegrammer, og Strong kan ikke lenger ignorere alle truslene. Han må reise hjem. Det utvider seg derfor problemer mellom Strong og hans nye kone. Til tross for dette er han på vei tilbake til New York, midt under bryllupsreisen deres. Hans hemmelige retur til New York fungerer, og han ankommer før fiendene hans i det hele tatt mistenker at han er på vei tilbake.

Strong ansetter Charles Dalton som sin assistent, og de forpurrer fiendens planer. Samtidig blir Dalton mer kjent med hans kone. En kveld forsøker han å forføre henne. Hun avviser ham, og de går begge hver sin vei. Dalton er gift med Zoldene, men paret ble separert når hun oppdaget at han ikke hadde penger. I mellomtiden oppdager Strong det han tror var et romantisk forhold hans kone hadde med Dalton. Han anklager dem begge for utroskap, og han blir snart fremmedgjort fra dem begge.

Elinor bestemmer seg for at hun må unnslippe alle intrigene på hjemmebane. Sammen med faren sin, Edwin, vender hun snart tilbake til Paris. Men faren sliter med stadig dårligere helse, og han dør kort tid senere. Richard vender også tilbake til Paris, i håp om å møte sin kone igjen. Charles Dalton og hans kone Zoldene befinner seg også i Paris på denne tiden. Dalton sverger til Strong at ingenting hadde skjedd mellom ham og Elinor. Denne gangen overbeviser Dalton ham om at han forteller sannheten. Strong blir lettet, men tror samtidig at Elinor ikke lenger bryr seg om ham.

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

  • Richard Morris som Richard Strong.
  • Dorothy Davenport som Elinor Rossitor. Richards kone.
  • Emory Johnson som Charles Dalton. Richards venn.
  • Mary Maurice som Mrs. Rossitor. Elinors mor.
  • Wilfred Rogers som Edwin Rossitor. Elinor far.
  • Gretchen Lederer som Zoldene. Daltons kone.
  • Mark Fenton som Jim Fisk.
  • Edith Hallor som Isabelle Hamlin / Rose Hamlin.
  • Virginia Southern som Posie Stanton.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ BLACK FRIDAY
  2. ^ Alan Goble. The Complete Index to Literary Sources in Film

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]