Blåvand

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Sentrumsgaten

Blåvand (også omtalt som Blåvand-Oksby) er et tettsted i Varde kommune i Jylland i Danmark. Opprinnelig var det to tettsteder, Blåvand og Oksby, men de har vokst sammen slik at grensen mellom de to ikke lenger eksisterer; for eksempel ligger Blåvand Museum i Oksby gamle skole.

Oksby kirke

Stedet er sterkt preget av turisme. Det er bare noen hundre fastboende, men i sommermånedene er det flere tusen turister i de mange fritidsboligene som er bygget der. Dette har ført til at stedet har en livlig hovedgate med en rekke butikker og spisesteder; i høysesongen må man ofte regelrett gå i kø på fortauet.

Fyrtårnet og den gamle vokterboligen

Strandlinjen er flere kilometer lang, hvorav det meste er godt egnet til bading. Noen områder er markert med svarte flagg fordi sterke utgående strømmer gjør det farlig å svømme der.[1][2] Utenfor Blåvand ligger Horns Rev, som før fyrtårnenes tid var et av de farligste steder langs danskekysten. Fyrtårnet i Blåvand er, mye på grunn av dette revet, et av de mest kjente i Danmark, og det er Danmarks vestligste fyr.

Under andre verdenskrig hadde tyskerne en arbeidsleir i området, Blåvandlejren (1942-45), som etter frigjøringen tok imot østeuropeiske krigsflyktninger, i stor grad barn.[3] I dag finnes det knapt spor etter leiren.[4]

Blant attraksjoner i Blåvand finner man:

Referanser[rediger | rediger kilde]