Bjørnholt (Nordmarka)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
For andre steder med navnet Bjørnholt, se Bjørnholt
Bjørnholt
Foto: C. Hill
LandNorges flagg Norge
Kart
Bjørnholt
60°03′03″N 10°41′19″Ø

Bjørnholt er en tidligere husmannsplass, i dag et småbruk og et betjent serveringssted i Nordmarka ved Oslo. Så tidlig som i 1919 var det serveringssted for reisende og turister på Bjørnholt.

Stedet ligger ved skogsveien mellom Hammeren og Kikut. Like ved stua, på nordsida av skogsveien, ligger Nordmarka skole, en tilrettelagt ungdomsskole.

Bjørnholt har en av to værstasjoner i Oslomarka, den andre ligger på Tryvannshøgda.

Den laveste temperaturen målt i Oslo kommune er 31,1 °C på Bjørnholt natt til 6. januar 2024. Målingene på Bjørnholt begynte i 2007 og det kan ha vært lavere temperatur tidligere. Avstand fra Oslofjord, klarere luft og terreng medvirker til at Bjørnholt er kaldere enn bybebyggelsen lenger nede.[1]

Historie[rediger | rediger kilde]

Bjørnholt på 1940-tallet.

Det er kjent at Bjørnholt var bebodd rundt år 1800, men mye tyder på at plassen var bebodd også tidligere enn dette.

Den siste fastboende bruker var Birger Bjørnholt og hans kone Gina fra Bonna. Birger var født i 1893, sønn av Gustav fra Vest-Hakkloa og Mari fra Gjerdingen. Hans slekt har holdt til i Nordmarka fra 1600-tallet. Birger var en av tretten barn, og overtok bruket i 1921 og drev det fram til sin død i 1979. Birgers omtakles som en lun og gjestfri mann med stor fortellerglede og god hukommelse. Birger Bjørnsholt og hans historier er gjengitt i flere bøker om Nordmarka.

Bjørnholt var tidligere husmannsplass og tilhørte Nordmarksgodset til Løvenskiold. Eiendommen ble skilt ut fra Løvenskiold-godset i 1988. I dag drives stedet av Grethe Klever, datterdatter av Birger Bjørnholt.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Ulvin, Philippe Bédos (6. januar 2024). «For første gang under 30 minusgrader i Oslo». NRK. Besøkt 6. januar 2024. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]