Bjørn Rørholt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Bjørn Rørholt
Født27. aug. 1919[1][2]Rediger på Wikidata
Aker
Død3. mai 1993[2]Rediger på Wikidata (73 år)
Oslo
Beskjeftigelse
Utdannet vedHarvard University
Norges tekniske høgskole
Harvard School of Engineering and Applied Sciences
Krigsskolen
FarArnold Rørholt
NasjonalitetNorge
UtmerkelserDistinguished Service Order
Kommandør av St. Olavs Orden
Krigskorset

Bjørn Arnold Rørholt (født 27. august 1919 i Tyristrand, død 3. mai 1993) var en norsk ingeniør, løytnant, SIS-agent og motstandsmann under andre verdenskrig.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Rørholt ble født i Aker, og var sønn av oberstløytnant Arnold Arnoldsøn Rørholt (18841961) og hans hustru Luise Fredrikke Lund (18911965). Han var oldebarn av Adolf Friedrich Roscher, og fetter til Vera Henriksen. Han gikk på befalskolen for hærens artilleri fra 1937 til 1938, og begynte på studier ved NTH, Elektroteknisk avdeling, i 1939. Da Norge ble angrepet av Tyskland i 1940 kjempet han mot inntrengerne. Etter å ha blitt tatt til fange, slapp han fri og fortsatte sine ingeniørstudier. Han ble ferdig i 1941.

Andre verdenskrig[rediger | rediger kilde]

Høsten 1940 var han i tjeneste for britiske Secret Intelligence Service, og var med å etablere radiosenderen «Skylark B» i Trondheim. Ett år senere, september 1941, sprakk gruppen da Gestapo sporet senderen. Rørholt reiste til Oslo som lokkedue, og ble nesten fanget, men klarte å unnslippe. Han flyktet til Sverige via Iddefjorden, sammen med Knut Haukelid, som hadde vært med på «Skylark A» senderen. Han kom seg så videre til England. Han ble så tatt ut av aktiv tjeneste da tyskerne kjente til ham.

På grunn av «Tirpitz» sitt nærvær på norskekysten var det viktig å sende informasjon om skipets bevegelser til England, og Rørholt ble sendt tilbake til Norge i aktiv tjeneste igjen i 1942. Rørholt var med MK «Arthur» som skulle utføre Operasjon Title mot «Tirpitz». Oppdraget til Rørholt var å drive radiostasjonen «Lerken». Rørholt gikk under falsk identitet som forsikringsagent, og hadde tillatelse til å fritt bevege seg for å møte sine «kunder». Han kunne derfor bevege seg imellom flere sendere i trondheimsområdet.

Fra november 1942 ble han overført til avdeling 4 i Forsvarsdepartementet, og ledet opplæring av radioagenter i Storbritannia. Han var så med på frigjøringen av Nord-Norge i 19441945 sammen med Bernt Balchen, og hadde ansvaret for radiosambandet i de befridde områdene i Finnmark.

Rørholt mottok Krigskorset, Norges høyeste utmerkelse

Utmerkelser[rediger | rediger kilde]

Utmerkelser

Krigskorset med sverd

St. Olavs Orden kommandør

Deltagermedaljen

Haakon VIIs 70-årsmedalje

Distinguished Service Order

Rørholt ble tildelt det norske Krigskorset og den britiske Distinguished Service Order (som første nordmann) for sine meritter under krigen. Han ble også kommandør av St. Olavs Orden.

Rørholt ble også tildelt Deltagermedaljen og Haakon VIIs 70-årsmedalje .[trenger bedre kilde][3]

Etter krigen[rediger | rediger kilde]

Etter krigen var han assisterende militærattaché ved den norske ambassaden i Washington D.C., og fortsatte sine studier ved George Washington University fra 1946 til 1947. Han tok mastergrad i anvendt fysikk ved Harvard University, Cambridge, Massachusetts i 1948. I 1949 returnerte han til Norge, og jobbet i det norske Forsvaret frem til 1958, da han var sjef for Forsvarets fellessamband.

Han giftet seg to ganger, med Mia Sverdrup Thygeson i 1949, og med Elsa Lundh i 1978.

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

  • Rørholt, Bjørn: Amatørspionen «Lerken», 1985
  • Rørholt, Bjørn – Thorsen, Bjarne: Usynlige soldater, 1990

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Store norske leksikon, Store norske leksikon-ID Bjørn_Rørholt[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Norsk biografisk leksikon, oppført som Bjørn Arnold Rørholt, Norsk biografisk leksikon ID Bjørn_Rørholt, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ «Bjørn Arnold Rørholt». Besøkt 05.12.2020. 

Kilder[rediger | rediger kilde]