Bjørn Breistein

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Bjørn Breistein
Født1973Rediger på Wikidata
Beskjeftigelse MusikerRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata
Musikalsk karriere

Bjørn Breistein (født 1973)[1] er en norsk musiker og dirigent.

Breistein var ansatt på euphonium i Forsvarets Musikkorps Sørlandet 1996-2002 og 2003-2013 i Forsvarets Musikkorps Vestlandet.[2]

Han har bakgrunn fra korpsmiljøet på Vestlandet og fikk sin musikalske grunnopplæring i Haukås Skolemusikk. Han utdannet seg ved Griegakademiet i Bergen 1992-1996.

Breistein vant NM for solister i sine respektive årsklasser 1989, 1992 og 1993. Han har virket mye som solist i inn- og utland.

Han har bred erfaring som dirigent. Han har studert direksjon ved mesterklasser i Norge, Tsjekkia og Tyskland. Lærere har inkludert Tsung Yeh, Kirk Trevor, Alan Hazeldine, Rolf Gupta, Colin Metters og Johannes Schlaefli. Som dirigent har han uroppført verker av Jan Erik Mikalsen, Stig Nordhagen, Torstein Aagaard-Nilsen Johan Modahl Leiva mfl. Bjørn har dirigert en rekke av Norges ledende korps, bl.a. Stavanger Brass Band, Manger Musikklag og Dragefjellets Musikkorps. Breistein debuterte som orkesterdirigent med Pleven Philharmonic Orchestra, Bulgaria sommeren 2008. I 2011 spilte Pleven filharmonikerne inn verker for tuba og orkester med Bjørn som dirigent. Tubasolist var norske Eirik Gjerdevik.

Bjørn Breistein dirigerte National Youth Wind Orchestra, Sør-Afrika, i 2010, 2011 og 2012.

Han jobber jevnlig med landets ledende korps[3][4], og er ettertraktet som gjestedirigent. Han har en spesiell interesse for ny musikk, og har også jobbet mye med norsk musikk fra første del av 20.århundre.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ proff.no Bio
  2. ^ Illevold, Bente; "Eufonium i Norge: tradisjon og innovasjon" p.68-71; https://nmh.brage.unit.no; En undersøkelse av norsk utøverpraksis på eufonium belyst gjennom Forsvarets musikk og fire kvalitative intervjuer
  3. ^ nmbrass.no/ #dir22 BB
  4. ^ nmjanitsjar.no/ #dir22 BB