Bjørketannspinner

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bjørketannspinner
Nomenklatur
Pheosia gnoma
Fabricius, 1777
Populærnavn
bjørketannspinner
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenSommerfugler
FamilieTannspinnere
SlektPheosia
Økologi
Habitat: løvskog
Utbredelse: den palearktiske sone; i Norge over nesten hele landet

Bjørketannspinner (Pheosia gnoma) er en sommerfugl som tilhører familien tannspinnere (Notodontidae). Den finnes over hele Norge bortsett fra Troms og Finnmark, og ligner sterkt på den beslektede arten seljetannspinner (Pheosia tremula).

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor (vingespenn 35 – 52 mm), nokså slank spinner med avlange vinger. Den ligner sterkt på den nære slektningen seljetannspinner (Pheosia tremula), men kan skilles fra denne på at forvingene har en markert, kileformet, hvit flekk ved bakhjørnet, at bakvingene ikke er rent hvite og på at fargen generelt er noe mørkere. Hodet er middels stort, antennene er fjærformede og nesten halvparten så lange som forvingen hos hannen, meget smalt fjærformede (virker nesten trådformede) og rundt en tredjedel av forvingens lengde hos hunnen. Brystets lange hårkledning varierer i farge fra lyst grå til mørkt svartbrun, og er ofte brunlig. Den er vanligvis mørkere enn hos seljetannspinneren. Det finnes vanligvis noen mørkere streker som avgrenser et rektangulært område i midten, men disse kan være utydelige, særlig om grunnfargen er mørk. Bakkroppen er sylindrisk og kledt med ganske korte hår, den varierer i farge fra hvitaktig til mørkebrun. Forvingen er lang og ganske smal, avrundet trekantet. I midten er den skittenhvit til lysbrun, med en avlang, brunsvart flekk langs fremkanten i ytre halvdel og en svartbrun strek langs bakkanten. Ytterkanten og en bred sone foran den svarte bakkanten er okerbrune, det lyse området i vingen er mindre enn hos seljetannspinneren. Ved bakhjørnet har den en markert, kileformet, hvit flekk, dette er det beste kjennetgnet på denne arten. Begge vingepar er ytterst kantet med ganske lange, gråaktige hårfrynser. Bakvingen er mer eller mindre skittenhvit til lysbrun. Den har en diffus, mørk flekk ved bakhjørnet. Larven er lang og slank, naken, med en spiss pukkel på det nestsiste kroppsleddet. Ryggen er vanligvis brunfiolett, men kan også være grønn. Langs siden har den en bred, gul stripe.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Bjørketannspinneren kan finnes nesten over alt der det vokser bjørk, som er larvenes næringsplante. Den finnes opp i bjørkebeltet like til tregrensen. I Norden kan voksne sommerfugler finnes hele tiden fra mai til oktober. Lengst i sør har de to eller endogtil tre generasjoner hver sommer, lenger nord er det bare én generasjon som flyr i juli – august. De flyr om natten, og hannene, men i mindre grad hunnene, kommer gjerne til lys. Etter paringen legger hunnen 150 – 200 egg i små grupper på undersiden av bjørkeblader aller ytterst på kvister. Larvene lever selskapelig når de er nyklekte, senere hver for seg. De utvokste larvene kryper ned på bakken om det er høst, mens vår- og sommergenerasjonens larver ser ut til å forpuppe seg i barksprekker eller greinvinkler oppe i trærne. De spinner seg inn i en kokong og forvandler seg til en puppe, som klekkes etter to – tre uker for sommergenerasjonen eller overvintrer for høstgenerasjonen.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten finnes i Mellom- og Nord-Europa, man mangler i middelhavsområdet. Mot øst finnes den til Amur. I Norge forekommer den over hele landet, kanskje bortsett fra ytre strøk i Troms og Finnmark.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]