Bjørgvindrakten

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Bjørgvindrakten ble første gang tatt i bruk 17. mai 1996. Den er derfor en av de yngste draktene på Vestlandet. Som navnet tilsier er det først og fremst en bunad for Hordaland og Sogn og Fjordane. Mønsteret i broderiet er hentet fra rosemaling i Sogn og Fjordane, Voss og Hardanger. Stakken er sort med rød kant nede. Forklet har broderi og rød kant rundt hele forklet, noe som virker meget slankende. Stoffet i bunaden er tynn ull. Det er også broderi på vesten, både foran og bak.

Deler til drakten[rediger | rediger kilde]

Det leveres også cape til bunaden, da det er tenkt på den kalde 17. mai på Vestlandet. Capen finnes både med og uten broderi.

Skjorten er i tykk bomull og har broderi på armlinningen, i halsen og på bringeduken. Den er brodert i tre rødfarger, og det er røde knapphull-sting i tunger rundt kantene.

Sølvet er designet spesielt for Bjørgvindrakten av gullsmed Harry Pedersen i Bergen. Blomsten på broderiet i bunaden, går igjen i utformingen av sølvet.

Veskelåsen er i nysølv og laget på Voss, Den har samme mønster som broderiet på skjorten.

Det leveres pose til bunaden i bomullsstoff. Det er også laget bunadsparaply og kiste til oppbevaring av sølvet. Begge deler med motiv fra bunaden. Det er røde strømper til bunaden.

Herrebunaden leveres med lange bukser. Det er tatt utgangspunkt i vadmelsbukser som ble brukt rundt på gårdene. Den leveres med vest og jakke. Blomstene som er brodert på damebunaden er også brukt på herrebunaden.

Knappene har samme blomsten som sølvet i damebunaden. Det er 52 sølvknapper på herrebunaden og en sølvknapp med heng i halsen.

Skjorten til herrebunaden har også samme broderi som dameskjorten.

Bjørgvindrakten er designet av Bjørg Røe.

Bunadspose[rediger | rediger kilde]

Det er laget bunadspose til oppbevaring av bunaden. Den er sydd i bomullsstoff og har glidelås langs hele fronten. Den har 2 lommer utvendig til oppbevaring av sølvet og til bunadsparaply. Nederst er bunadsposen så vid at det er plass til skoene.