Hopp til innhold

Bjønnbrodd

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bjønnbrodd
Nomenklatur
Tofieldia pusilla
(Michx.) Pers.
Populærnavn
bjønnbrodd
Klassifikasjon
RikePlanter
DivisjonDekkfrøete planter
KlasseEnfrøbladete planter
OrdenVassgroordenen
FamilieBjørnebroddfamilien
SlektBjørnebroddslekta
Økologi
Habitat: fuktige steder
Utbredelse: sirkumpolar på den nordlige halvkule

Bjønnbrodd (Tofieldia pusilla) er en liten, flerårig urt.

Den blir 5–20 cm høy. De spisse bladene sitter i en rosett som er flatklemt fra siden. Bjønnbrodd blomster fra juni til august med små, hvite blomster som sitter i et aks på toppen av stilken. Den vokser på fuktige, åpne steder, gjerne med kalk i grunnen.

Arten har en sirkumpolar utbredelse på den nordlige halvkule. I Europa finnes den i Fennoskandia, Nord-Russland, Island, Færøyene, Skottland, et par steder i England og høyt til fjells i Alpene og Tatrafjellene. Den er vanlig i fjellet i hele Norge og finnes opptil 1600 moh i Jotunheimen og opptil 1000 moh i Nord-Norge.[1]Svalbard er den vanligere enn det en tidligere trodde, og den er nå tatt ut av rødliste for Svalbard.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Den virtuella floran: Björnbrodd Arkivert 5. juli 2022 hos Wayback Machine. Besøkt 22. mai 2014.
  2. ^ I.G. Alsos m.fl. (2011). Økologiske og genetiske undersøkelser av rødlistearter på Svalbard (PDF). Svalbards miljøvernfond, UNIS, UiT, UiO. s. 15–16. Arkivert fra originalen (PDF) 5. mars 2016. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • C. Grey-Wilson og M. Blamey; norsk utgave T. Faarlund og P. Sunding (1992). Teknologisk Forlags store illustrerte flora for Norge og Nord-Europa. Teknologisk Forlag. ISBN 82-512-0355-4. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]