Bjønnåsen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bjønnåsen
Bjønnåsen i juni
Andre navnBjørnåsen
Høyde 396 moh.[1]
Primærfaktor 90 m
LandNorge
FylkeViken
Kommune(r)Rælingen
OmrådeØstmarka
Posisjonskart
Bjønnåsen ligger i Viken
Bjønnåsen
Bjønnåsen
Bjønnåsen (Viken)
Kart
Bjønnåsen
59°55′06″N 11°02′20″Ø

Bjønnåsen (også skrevet Bjørnåsen)[2] er en ås i Rælingen kommune i Akershus. Den har en høyde på 396 meter over havet, og er nest høyeste punkt i Østmarka og Rælingen kommune, etter Barlindåsen. Åsen har utsikt mot nord og vest.

Åsen var i gammel tid brukt til vardetenning, og er første gang nevnt i en skriftlig kilde fra 1600-årene. Under 2. verdenskrig samlet lokalbefolkningen seg til illegal 17. mai-feiring på Bjønnåsen.

Høsten 2002 ble det av Bjønnåsens venner satt opp en retningsskive på toppen som skal hjelpe turfolket å finne navnet på de mange fjerne utsiktsmålene. Det ble også satt opp rastebord og informative skilt i samme anledning.

Turen opp til Bjønnåsen starte mange steder. Raskest når en toppen fra Blystadlia via Knølsmåsan, men en kan også starte fra Marikollen idrettspark. Fra Blystadlia og Marikollen er det merket med egne skilt til tusenårsstedet. Et annet utgangspunkt er Sandbekken, opp til Åmotdammen, langs vannet og så starte denne bratte bestigningen sørfra. Dette er en lenger og mer krevende tur. Til toppen går det også rødmerket skiløype fra nord og blåmerket sti fra nord og sør.

Bjønnåsen i vakkert vintervær

Bjønnåsen som tusenårssted[rediger | rediger kilde]

Bjønnåsen er Rælingen kommunes tusenårssted, og det er bygget en pyramideformet minnevarde av stein på åsen. Innmurt i varden ligger et skrin med tegninger og tekster laget av elever fra alle skolene i kommunen som beskriver hvordan det var å være ung i Rælingen i 1999. Varden ble avduket av Rælingens daværende ordfører Margaritha Rambøl i oktober 1999.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Bjønnåsen på Norgeskart.no fra Statens kartverk
  2. ^ «Bjønnåsen». Faktaark. Kartverket. Besøkt 26. mai 2017. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]