Birinus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Asterius ordinerer Birinus til biskop
Detalj fra et glassmaleri i katedralen i Dorchester

Birinus (død 3. desember 650) var den første biskop i Wessex.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Intet sikkert vites om hans herkomst man han anses for å ha vært franker. Han ble bispeviet av erkebiskop Asterius i Genova. Pave Honorius I sendte ham på misjonsoppdrag til kongeriket Mercia.

I 634 besteg han ved Portchester engelsk grunn. På sin vei inn i landet traff han på vest-saksere som fremdeles holdt seg til den gamle angelsaksiske religion. Han begav seg så til kongen av Wessex og bad om hans støtte for sitt oppdrag. Kong Cynegils tillot Birinus å preke hvor han enn ville i kongedømmet,men han nølte selv med å konvertere.

Cynegils forsøkte på denne tiden å inngå et forbund med den innflytelsesrike northumbriske konge Oswald rettet mot riket Mercia. De to herskerne møttes i den kongelige hoff i Wessex. Ved forhandlingene ble det klart at det eneste som gjenstod for å få alliansen i stand, var at den kristne kong Oswald ikke ville inngå noe forbund med noen hedning. Dermed bestemte kong Cynegils sog for å gå over til den nye tro.

For å styrke alliansen ble det beslyuttet at kong Oswald skulle gifte seg med kong Cynegils datter. Cynegils lot seg døpe i 635 sammen med en stor del av sin familie og sitt følge.

Biskopen fikk den gamle romerske bosettingen Dorcic som gave, og der bygde han sin katedral. Kong Cynegils døde i 643. Fem år etter gav den nye konge, Cenwalh, biskop Birinus i oppdrag å etablere en klosterkirke i Winchester. Det er også andre kirker i det gamle Wessex som kan tilbakeføres til biskop Birinus St. Mary's i Reading; St. Helen's i Abingdon (Berkshire) og kirken i Taplow (Buckinghamshire).

Dette ble bispedømmet Wessex' fødsel. Birinus ble dets første biskop og virket her til sin død den 3. desember 650. Hans grav i Dorchester ble et valfaltststed. I 680 ble hans etterlevninger overført av biskop Hedda av Wessex til kirken i Winchester, der de ble stedt til hvile den 4. september 972 i et rikt utsmyttet gravskrin.

Den angelsaksiske krønike om Birinus:

A.D. 634
… This year also Bishop Birinus first preached baptism to the West-Saxons, under King Cynegils. The said Birinus went thither by the command of Pope Honorius; and he was bishop there to the end of his life
A.D. 635
This year King Cynegils was baptized by Bishop Birinus at Dorchester; and Oswald, king of the Northumbrians, was his sponsor.
A.D. 639
This year Birinus baptized King Cuthred at Dorchester, and received him as his son.
A.D. 650
This year Egelbert, from Gaul, after Birinus the Romish bishop, obtained the bishopric of the West-Saxons.
((This year Birinus the bishop died, and Agilbert the Frenchman was ordained.))

Minnedager:

  • I den katolske kirke: 3. desember
  • I den anglikanske kirke: 4. september

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]