Birdoswald

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
En seksjon av Hardrians mur, utsyn mot øst fra Birdoswald hvor borgen Bianna lå.
Levningene av den romerske borgen Banna i nordlige England.

Birdoswald, tidligere kjent som Banna, var en romersk borg som ligger i den vestlige enden av Hadrians mur i den tidligere romerske provinsen Britannia. I dag er stedet okkupert av en tidligere bondegård kalt Birdoswald. Per 2005 er det den eneste stedet langs Hadrians mur hvor det er blitt bevist at det har vært betydelig bosetning i tiden etter romerne forlot området. Stedet er i dag emne for et arkeologisk langtidsprogram under ledelse av Tony Wilmott.

Birdoswald er det best bevarte av de 16 festningene som sto langs Hadrians mur. Den er beliggende i kommanderende posisjon i en triangulær utstikker, oppgrenset av klipper i sør og øst og med utsyn utover en bred buktning av elven Irthing i Cumbria. I romersk tid var borgen kjent som Banna, latin for «utstikker» eller «tunge», navnet var således en geografisk refleksjon.

Cumbrias fylkesråd var ansvarlig for håndteringen av borgen fra 1984 og fram til slutten av 2004 da English Heritage overtok ansvaret.

Borgen[rediger | rediger kilde]

Hadrians mur ved Birdoswald. Her utryddes ugress fra muren for å forhindre at den bryter sammen.

Borgen var okkupert av romerske hjelpetropper fra rundt 112 e.Kr. og fram til rundt 400 e.Kr. I den vestlige delen av Hadrians mur, muren i seg selv ble opprinnelig bygget av torv, ble senere erstattet av stein.[1] Steinborgen ble bygget en tid etter reisningen av muren i den vanlige spillkortformen med porter til øst, vest og sør. På innsiden ble det bygget vanlige bygninger i stein, et sentralt hovedkvarter (principia), magasiner (horrea), og brakker. Uvanlig for en borg med støttetropper var en bygning for trening (basilica exercitatoria), som kanskje reflekterte vanskelighetene med å trene soldater i et utsatt sted i nordlig England.

Bortimot 600 meter øst for Birdoswald ved foten av en bratt skråning ligger levningene av broen Willowford. Denne bar Hadrians mur over elven Irthing. Den vestvendte bevegelsen til elvens løp har i århundrenes løp etterlatt det østlige landfestet av broen høy og tørr mens det vestlige landfestet har antagelig blitt ødelagt av erosjon. Uansett, de meget modifiserte levningene som er synlige er meget imponerende syn. Fram til 1996 var disse levningene ikke direkte tilgjengelig fra borgen, men de kan nå bli nådd via en gangbro som ble senket ned i posisjon med et militærhelekopter.

Maiden Way[rediger | rediger kilde]

Borgen ved Birdoswald var knyttet til en romersk veg, kjent som Maiden Way, som gikk til utpostfestningen Bewcastle, nær 12 km lengre nord. Det kunne bli gitt signaler mellom de to festningene ved hjelp av to signaltårn.

Birdoswald i dag[rediger | rediger kilde]

I dag er borgen drevet av English Heritage som «Birdoswald Roman Fort». Besøksenteret har visninger og rekonstruksjoner av borgen, utstilling om livet i romersk Britannia, stedets historie i årenes løp og arkeologiske oppdagelser fra 1800- og 1900-tallet. Besøkende kan spasere på utsiden langs de utgravde levningene av borgen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Hogan, C. Michael (2007): Hadrian's Wall, red. A. Burnham, The Megalithic Portal

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Biggins, J. A. and Taylor, D. J. A. (1999): «A Survey of the Roman Fort and Settlement at Birdoswald, Cumbria». Britannia. 30. 91-110.
  • Biggins, J. A, and Taylor, D. J. A. (2004): «Geophysical Survey of the Vicus at Birdoswald Roman Fort, Cumbria», Britannia 35, 159-178.
  • Wilmott, Tony (2005): Birdoswald Roman Fort, English Heritage
  • Hogan, C.Michael (2007): Hadrian's Wall, red. A. Burnham: The Megalithic Portal
  • Wilmott, T. (2001): «Birdoswald Roman Fort», Tempus, ISBN 0-7524-1913-7
  • Woolliscroft D.J. (2001): «Hadrian's Wall from the air», Tempus, ISBN 0-7524-1946-3

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]