Biopeis

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Biopeiser eller miljøpeiser (populært kalt «pipeløse peiser») er peiser som brenner bioetanol. Biopeiser har eksistert på det amerikanske og europeiske markedet i en årrekke. I Norge har produktet eksistert siden 2005. Biopeiser varmer fra 2-4 kW, avhengig av størrelsen på peisen.

Brennstoff[rediger | rediger kilde]

Bioetanol er etanol (96% sprit) produsert på matavfall. Når man brenner bioetanol slippes det ut CO2 og vanndamp, d.v.s. avgasser som ikke er skadelige, og dermed trenger man ikke pipe.

Bioetanol til biopeiser må ikke forveksles med bioetanol til biler, E85. E85 kan ikke brukes til brennstoff til biopeiser.

Regelverk[rediger | rediger kilde]

Det svenske regelverket SP 4160 (Svensk Provning) er innført i Norge. Det betyr at peiser testes og godkjennes i forhold til krav om varme, utslipp, materialvalg, kvalitet, etc. I tillegg må det ligge ved brukerveiledning og monteringsanvisning. Peiser testet i henhold til SP 4160 kan omsettes i Norden. I Norge er det Direktoratet for byggkvalitet og Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) som håndhever regelverket.

Sikkerhet[rediger | rediger kilde]

Det har vært noen ulykker med biopeiser, ca 1-2 registrerte ulykker årlig. Derfor er det viktig å sette seg inn brukermanualen. Den vanligste feilen er å fylle på bioetanol mens det fortsatt er fyr på peisen.