Bimbo

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
For det meksikanske selskapet, se Grupo Bimbo.
Marilyn Monroe, ikonisk dum, blond bimbo[1][2] i filmen Some Like It Hot

Bimbo er nedsettende slang for en attraktiv, men ikke særlig intelligent kvinne.[3] Tilsvarende betegnelse er «dum blondine».

Begrepet kommer fra USA hvor det ble tatt fra italiensk som «lite barn, baby»,[3] og først brukt fra 1919 for uintelligent eller brutal mann. Derfra gled begrepet over til å betegne en ung kvinne som ble betraktet, muligens i sammenheng at i mellomkrigsårene var det stadig flere kvinner som gikk ut i arbeidslivet på lik linje med menn.

Den stereotypiske framtoning av en bimbo er en tiltrekkende ung kvinne, ofte blond og med veldreid former og store bryst, kanskje tung sminke og klær som viser mye hud. Imidlertid er ingen av disse trekke strengt tatt nødvendig for en person å bli nedsettende vurdert som bimbo. Den vanlige henvisningen til blondt hår har sin årsak til europeisk oppfatning om at blondt hår er vakkert. Begrepet er således tidvis knyttet til kvinner som åpenbart har farget håret blondt, og således omfattes av stereotypen «dum blondine».[4]

Historie[rediger | rediger kilde]

Ordet bimbo har blitt avledet fra italienske bimbo,[5] igjen avledet fra bambino, hankjønnsformen som betyr mannlig barn eller baby. Hunkjønnsutgaven av bimbo er egentlig bimba på italiensk. Bruken av begrepet begynte i USA så tidlig som 1919, og var da slangord for å beskrive en uintelligent[6] eller brutal[7] mann.

Det var ikke før på 1920-tallet at begrepet bimbo først begynte å bli assosiert med kvinner. I 1920 spilte komponist Frank Crumit inn sangen «My Little Bimbo Down on the Bamboo Isle»,[8] hvor begrepet bimbo ble benyttet for å beskrive en øypike av tvilsomt rykte. I stumfilmen Desert Nights fra 1929 beskrives en rik, kvinnelig skurk som en bimbo og i musikkfilmen The Broadway Melody (1929) kaller en rasende Bessie Love en korpike for en bimbo. Den første bruken av den kvinnelige betydningen i Oxford English Dictionary var også i 1929, da fra vitenskapsmagasinet American Speech hvor definisjonen ble gitt ganske enkelt som «en kvinne».

I USA kan en lite smart mann bli referert til som en «himbo» eller «mimbo» (en mannlig bimbo), hvilket er en subtraksjonsdannelse av bimbo.[5]

På 1990-tallet benyttet det danske popbandet Aqua ordet bimbo i deres fremste hitsang «Barbie Girl» i sammenheng med den dumme, blonde stereotypen: «I'm a blonde bimbo girl...».

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ McCracken, Grant David (2005): «Marilyn Monroe, the Inventor of Blondeness» i: Culture And Consumption II: Markets, Meaning, And Brand Management, Indiana University Press, ISBN 9780253345660, s. 93
  2. ^ Donnan, Hastings & Magowan, Fiona (2010): The Anthropology of Sex, Berg, 9781845201135, s. 31
  3. ^ a b Søk etter Bimbo i Bokmålsordboka og Nynorskordboka eller i Det Norske Akademis ordbok  
  4. ^ Encyclopedia of Hair, s. 149-151
  5. ^ a b «Etymonline»
  6. ^ Oxford English Dictionary, 1919
  7. ^ «Slang of the 1920's» Arkivert 18. juni 2010 hos Wayback Machine.
  8. ^ Frank Crumit