Hopp til innhold

Billy Talent

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Billy Talent
UtmerkelserCASBY Award
OpphavMississauga, Ontario
Periode1993
SjangerAlternativ rock, post-hardcore, punk rock, Alternativ metal
Aktive år1993
PlateselskapAtlantic Records, Warner Music Canada
Nettstedhttp://www.billytalent.com
IMDbIMDb
Medlemmer
Ian D'Sa, Jon Gallant, Ben Kowalewicz, Aaron Solowoniuk
Andre forhold

Billy Talent (opprinnelig Pezz) er et kanadisk band som spiller rock og alternativ rock. Opprinnelig kommer bandet fra Mississauga, Ontario, men er nå basert i Toronto og Los Angeles. Billy Talent består av de fire medlemmene Ian D'Sa, Jon Gallant, Ben Kowalewicz og Aaron Solowoniuk. De har spilt sammen i over et tiår og utgitt tre album. Bandnavnet er inspirert av en figur fra romanen og filmen Hard Core Logo.

Billy Talent (opprinnelig Pezz) ble dannet i Streetsville, som er en del av Mississauga, en av Torontos forsteder. I 1993 møtte Ben Kowalewicz, Jon Gallant og Aaron Solowoniuk Ian D'Sa «backstage» på et talentshow på en videregående skole. Ian var med i et annet band, men de fire ble raskt venner og dannet senere Pezz. I Pezz begynte de å skrive sanger og fremføre dem i mindre lokaler. Først lokalt, deretter rundt om i Toronto. Pezz kom med sitt første album Watoosh! i 1998.

Billy Talent

[rediger | rediger kilde]

I 1999 fikk Pezz rettslige problemer på grunn av navnet. Et punkband fra Memphis, Tennessee brukte det samme navnet og hadde utgitt sin første plate i 1990. Det hele endte med at kanadiske Pezz endret navnet sitt til Billy Talent.

Som Billy Talent utviklet musikken deres seg i en mer aggressiv pønkeretning med nå tre vokalister, Ian D'Sa og Jon Gallant som bakgrunnsvokalister. Deres 4 sangers EP, Try Honesty, ble utgitt i september 2001. Dette var første møte med Billy Talents nye stil og enestående tone.

I 2002 fikk produsent Gavin Brown tak i en demo-tape fra bandet og lot den sirkulere rundt blant forskjellige plateselskaper, noe som fikk mye interesse. Til slutt tegnet bandet seg med Atlantic Records og Warner Music Canada. Høsten 2003 utga Billy Talent sitt første album. Navnet på albumet ble valgt ut på samme måte som mange andre rockeband har gjort det gjennom tidene, de kalte opp platen etter seg selv. Albumet ble en salgssuksess. Billy Talent opptredde på utsolgte arrangementer i Canada og USA. De gjorde det også ganske bra på scenen i Europa. Per juni 2006 har albumet Billy Talent solgt for 3x platina i Canada.

Billy Talent II

[rediger | rediger kilde]

Høsten 2005 begynte det å sirkulere en demo-versjon av sangen Red Flag på internett. Sangen var også med på en rekke spill; Burnout Revenge, Burnout Legends, SSX On Tour og EA Sports' NHL 2006. Det ble lenge spekulert i om denne sangen var deres første sang fra deres nye album. Det lå noe i spekulasjonene, på Billy Talents nyeste cd ligger en ny (og forbedret) versjon av Red Flag som spor nr 2. Neste sang som skulle presentere omverdenen for deres nye album var «Devil In A Midnight Mass», som var klar for nedlasting på deres hjemmeside 1. juledag 2005. Sangen «Surrender» var det mulig å høre på «Valentine's day» 2006, en passende dato å legge ut denne sangen på med tanke på innholdet i teksten.

Den 23. juni ble alle sangene offentliggjort på bandets myspace side (http://www.myspace.com/billytalent) så alle kunne få høre hva det nye albumet hadde å by på, sangene ble fjernet neste dag. Dessverre var ikke Billy Talent først ute til å offentliggjøre dem, allerede 19. juni hadde hele albumet lekket ut på internett for nedlasting for den som måtte ønske det.

Albumet ble veldig godt tatt imot i Canada der det solgte 48,000 kopier den første uka. Plata ble ikke like godt tatt imot i USA hvor det ble solgt 7,231 kopier første uka

Devil In A Midnight Mass ble den første singelen fra Billy Talent II til å bli utgitt. Senere ble singlene «Red Flag», «Fallen Leaves» og «Surrender» utgitt, alle med tilhørende musikkvideo. En musikkvideo med liveopptak fra en konsert med «This Suffering» ble utgitt som promotering for den nye DVD-en de utga, 666.

14. juni 2008 ga de en overraskende verdenspremiere på første sang fra deres nye album på Norwegian Wood i Oslo, "Turn Your Back".

Den nye lyden som kom fra bandet satte fyr på den kanadiske musikkscenen og overgikk navn som Avril Lavigne, Sum 41 og de ellers veletablerte bandene i Canadas popkultur hardt og brutalt. De som i 2001 kunne kalle seg et kritikerrost og prisbelønnet band oppnådde drømmen på den best tenkelige måten etter over 10 år i scenen. De var lett å gjenkjenne, med Ian D'Sas oppsikstvekkende frisyre og Ben Kowalewicz' ekstraordinære innsats og innlevelse under konserter. Lyden var like aggressiv og meningsfull som det Benjamins vokal og scene-karakter representerte og tekstene var også gjenspeilet av adverbene, Ben Kowalewiczs emosjonelle tekster gir den hardcore rocken en trist, deprimerende undertone samtidig som du også finner mer typisk rock i sanglista. I hver sang vil du derimot med tekstene foran deg innse at Kowalewicz har sterke personlige budskap i hver sang. Det er dette som gjør at Billy Talent blir omtalt av fansen som et av nådagens mest intelligente band og gjør at genren kan minnes stilen emopunk også (sjangeren i sin helhet har ikke trekk av emo i seg). Tekstene spiller hovedsakelig på sosiale situasjoner og elendigheter i samfunnet. Den nye lyden gjør at bandet bærer genren alternativ rock. Populariteten bandet oppnådde, spesielt i Tyskland, har styrket Canadas kjente rykte i musikken. I dag kan det se ut som om Billy Talent er størst i disse to landene, men det tyder på at grensen er langt ifra nådd med bl.a. nylig god publisitet blant musikkmediene i Norge og de to konsertene de har hatt belønnet med terningkast seks. Bandets 2007-turné omfatter også jomfruturer i Skandinavia, bl.a Hovefestivalen hvor de spiller på scene med My Chemical Romance den 30. juni.

Etter det første albumet hadde bandet stadfestet den nye lyden som blanding av hardcore punk og rock, litt mer rytmisk og samlet enn den første typiske punkrock-CD-en under navnet Pezz, Watoosh!. Også pop punk har blitt brukt om Billy Talent. De har en åpen stil, men forholder seg til punksjangren med raske, lydhørte trommeslag i bakgrunnen med gitarriff i takt og gneldrende vokal. Noe som også var å merke seg var først og fremst balansen mellom de tre vokalistene i gruppen, men også balansen mellom høye og lave toner som skjedde kjapt og brutalt i sangene. I det neste albumet var det, på grunn av navnet, å forberede seg det samme som du hørte på det første Billy Talent albumet, nå med fortsettelse. Det var det som skjedde, men i stedet for en gjentakelse har musikken gått en litt annen retning. Mye av punken forsvant og mye av pop-en kom inn. Det var mer rytmiske trommeslag og høyere vokal med mer synging enn skriking, en klar oppdatering lydmessig noe som var forventet som produkt fra Bryan Adams' nyere platestudio. Det var rock, men ingenting du hadde hørt før, og derfor kom moderne rock inn i genrelista. Tyngre trommeslag forklarte rocken, men bruken av gitar, bass og vokal forklarte det moderne, det nye. Altså er ikke Billy Talent i noe samlet genre, det er hardcore, rock og punk i samme båt.

I mars 2006 meddelte trommeslageren Aaron Solowoniuk på Billy Talents hjemmesider at han har slitt med sykdommen multippel sklerose i lang tid, og at det nærmer seg bristepunktet for hans karriere. Dette var noe bandmedlemmene hadde visst lenge og blant annet har en sang om, «This Is How It Goes», om fortvilelsen over vennens sykdom og at de bare må finne seg i det å gå videre, noe de har gjort så langt. Ben Kowalewicz har meddelt til media at hans pensjonering vil bli det siste som skjer i bandet, og at Aaron Solowoniuk er en så viktig brikke i Billy Talent at de ikke vil gå videre etter dette. I dag ser det annerledes ut, Solowoniuk sier selv at han takler utfordringen bra og at medisinene han tar gjør at situasjonen ikke er noe å bekymre seg for fansen. Han er i dag aktiv i kanadiske MS-organisasjoner og Billy Talent fronter mange kampanjer for å hjelpe MS-rammede.

Diskografi

[rediger | rediger kilde]

Studioalbum

[rediger | rediger kilde]
 • Demoluca (1994)
 • Dudebox (1995)
 • Try Honesty EP (2001)
 • Try Honesty/Living in the Shadows (2003)
 • Rusted from the Rain EP (2009)
 • iTunes Session (2010)

2003 Casby Awards

[rediger | rediger kilde]
 • Vunnet: Favoritt ny singel (for "Try Honesty")

2004 Juno Awards

[rediger | rediger kilde]
 • Vunnet: Årets beste nye gruppe
 • Andre nominasjoner: Årets rockealbum, Årets singel (for "Try Honesty")

2004 MuchMusic Video Awards

[rediger | rediger kilde]
 • Vunnet: Beste rocke-video (for "Try Honesty")
 • Andre nomiasjoner: Folkets favoriserte beste kanadiske band, beste video, beste cinematografi, (alle for "Try Honesty")

2004 Casby Awards

[rediger | rediger kilde]
 • Vunnet: Favoritt ny singel (for "River Below"), Favoritt nytt album

2005 Juno Awards

[rediger | rediger kilde]
 • Vunnet: Årets gruppe, årets album (for "Billy Talent")
 • Andre nominasjoner: Årets singel (for "River Below")

2005 MuchMusic Video Awards

[rediger | rediger kilde]
 • Vunnet: Beste video (for "River Below"), beste rocke-video (for "River Below")
 • Andre nominasjoner: Folkets favoriserte canadiske beste band, beste video (for "Nothing To Lose"), beste rockevideo (for "Nothing To Lose"), beste "Post-Production" (for "River Below"), best cinematografi (for "Nothing To Lose"), beste "Director" (for "River Below"), beste "Director" (for "Nothing To Lose")

2006 MuchMusic Video Awards

[rediger | rediger kilde]
 • Vunnet: ingen
 • Andre nominasjoner: Beste video (for "Devil in a Midnight Mass"), beste "Director" – Sean Michael Turrell (for "Devil in a Midnight Mass"), beste "Post-Production" (for "Devil in a Midnight Mass"), beste "cinematografi" (for "Devil in a Midnight Mass"), beste rocke-video (for "Devil in a Midnight Mass")

2007 Juno Awards

[rediger | rediger kilde]
 • Vunnet: Årets gruppe, årets rockealbum (for "Billy Talent II")
 • Andre nominasjoner: Årets album (for "Billy Talent II"), årets singel (for "Devil in a Midnight Mass"), årets video (for "Devil in a Midnight Mass")

2007 ECHO Awards

[rediger | rediger kilde]
 • Vunnet: Beste nykommer internasjonalt, beste rock/alternativt internasjonalt

Medlemmer

[rediger | rediger kilde]
 • Ben Kowalewicz – vokal
 • Ian D'Sa – gitar, vokal
 • Jon Gallant – bassgitar
 • Aaron Solowoniuk – trommer

Referanser

[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]