Billy Bray

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Billy Bray
Født1. juni 1794Rediger på Wikidata
Twelveheads
Død25. mai 1868Rediger på Wikidata (73 år)
BeskjeftigelsePredikant Rediger på Wikidata

William Trewartha Bray (1794-1868), kjent som Billy Bray og tidvis kalt Silly Billy[1], var en utradisjonell predikant fra Cornwall.

Bray ble født i 1794 i landsbyen Twelveheads i Cornwall, England, som eldste av tre barn av William Bray (en gruvearbeider) og Ann. Faren døde mens barna fortsatt var små, og de ble oppdratt hos sin bestefar, som var en gudfryktig metodist.[1] Etter å ha avsluttet skolegangen jobbet Bray som gruvearbeider i Cornwall og Devon, og han led på denne tiden avalkoholisme. I 1821 giftet han seg med Joanna, som var tidligere metodist, og de fikk syv barn.

I 1823 overlevde han en gruveulykke, og senere oppga han at han omvendte seg til kristendommen i november samme år etter å ha lest boka Visions of Heaven and Hell av John Bunyan. Han ble med i metodistgrupperingen Bible Christian Church, og ble en utradisjonell, predikant, kjent for å ha prekener med spontane utbrudd av sang og dans. I tillegg til sine syv barn tok Bray nå også til seg to foreldreløse barn. Han samlet inn midler til å bygge tre nye metodist-menighetshus: ett i Twelveheads, ett i Carharrack og ett like ved Kerley Downs (som er det eneste gjenstående per 2023).

Bray døde i 1868 og er gravlagt i Baldhu i Cornwall.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Billy Bray» (engelsk). UK Wells.