Bill Lumbergh

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

William «Bill» Lumbergh er en rollefigur som opprinnelig dukket opp i den animerte kortfilmserien Milton, og senere ble portrettert av skuespilleren Gary Cole i 1999-filmen Office Space. Han er en karikatur av bedriftsledere, jobber som divisjons-visepresident for programvareselskapet Initech i Texas, og er hovedantagonisten til filmen.

Han kjører en blå Porsche 911 SC med det personlige bilskiltet «MY PRSHE» («min Porsche»). Han har på seg en formell, ensfarget dag-dresskjorte med Winchester-krage og bukseseler og belte (en motemessig feil eller faux pas) samt en skolering fra MIT. Ifølge hans ansattmappe hos Initech er Lumbergh uteksaminert fra MIT med en BS i fysikk.

Lumbergh er en mikroleder som fokuserer på opptattarbeid og papirer, særlig TPS-rapporter. Han har blitt beskrevet som motsatsen til det motiverende lederidealet.[1] Han hilser underordnede med «Hva skjer?» («What's happening») i et lite entusiastisk tonefall, og når han ber en ansatt om å gjøre en ubehagelig oppgave starter setningen med «jeg trenger deg» eller «hvis du kan fortsette å», i tillegg til å avslutte disse forespørslene med «det ville være flott / kjempefint» og «mmmkay?». En artikkel i Wharton Journal beskrev at karakteren på kornet fanger den språklige tomheten i samtaler på jobb.[2] Sosialhistoriker Joe Moran skrev at Lumbergh sin «ikke-konfronterende» kommunikasjonsstil eksponerer masken til ledelsestvang.[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Green, Doyle. The American Worker on Film: A Critical History, 1909-1999. McFarland & Company. ISBN 978-0-7864-4734-3. 
  2. ^ Cole, Douglas (12. februar 2007). «Why we should remember Bill Lumbergh». The Wharton Journal. Wharton School. Besøkt 26. februar 2007. 
  3. ^ Moran, Joe. Reading the Everyday. Taylor & Francis. ISBN 978-0-415-31708-5.