Biffkniv

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Biffkniv er en skarp bordkniv som er laget for å skjære i kjøttstykker. Slike kniver har ofte taggete blad og trehåndtak.

Biffkniven er den eneste skarpe kniven som finnes i en vanlig kuvert.

Historien[rediger | rediger kilde]

I middelalderens Europa var en skarp kniv og hender de eneste spiseredskapene. I Norge brukte man tollekniv og senere også lommekniv og bærbare skarpe kniver brukes den dag i dag på landsbygda i Europa, som Laguiole-kniven i Frankrike.

I motsetning til i Europa, har kniver lenge vært et redskap som bare brukes på kjøkkenet i det meste av Asia og Afrika. Der blir kjøtt enten kuttes i biter eller tilberedes slik at det kan trekkes fra hverandre med hendene, derfor spises det er kun med hender, skjeer eller spisepinner ved bordet.

Før første verdenskrig var alle bordkniver i Europa og Nord-Amerika skarpe, men krevde hyppig vedlikehold - sliping og polering. Rustfritt stål ble mer vanlig etter første verdenskrig. Dette krevde ikke polering, men krevde fortsatt sliping. Etter hvert gikk derfor flere og flere land over til å bruke den bordkniven vi kjenner i dag, som ikke er så skarp.

Spesiallagde biffkniver dukket opp i Nord-Amerika etter andre verdenskrig. I 1950-årene ble varmebehandling av rustfritt stål mer vanlig og etter hvert ble den taggete biffkniven i rustfritt stål, som verken krevde polering eller hyppig sliping, populære.

Se også[rediger | rediger kilde]