Bibio lanigerus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bibio lanigerus
hann
Nomenklatur
Bibio lanigerus
Meigen, 1818
Synonymi
Bibio hybridus
Hører til
hårmygg,
tovinger,
vingede insekter,
insekter
Økologi
Habitat: dyrket mark, hager, enger
Utbredelse: Europa

Bibio lanigerus er en art av mygg som tilhører familien hårmygg (Bibionidae). Denne arten er hittil bare funnet et par ganger i Norge, men kan muligens bli vanligere dersom klimaet blir varmere.

Nærbilde av vingen

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor (lengde 6 – 8 mm), tettbygd, langhåret hårmygg med ganske mørke vinger. Antennene har åtte ledd. Hannen har matt svart kropp, kledt med påfallende lange hår. Hårene på ryggsiden av forkroppen er vanligvis oransjeaktige ("reve-røde"), men kan også være bleke eller mørke. Hårene på siden av bakkroppen er bleke. Beina er mørke, bakfoten er litt fortykket, i motsetning til hos den lignende arten stor skogshårmygg (Bibio varipes). Hunnene har svart kropp, røde bein og mørke vinger. Selv om arten er meget vanlig i deler av Europa, har ikke larven blitt beskrevet.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Arten finnes på dyrket mark, i hager og veikanter. De voksne myggene er aktive i aprilmai, svermingen begynner gjerne noen dager senere enn hos enghårmyggen (Bibio johannis), som den ofte finnes sammen med. Hannene sitter gjerne og soler seg med spredte vinger. Selv om arten kan være tallrik på dyrket mark, er det ikke rapportert noen skader på jordbruksvekster forårsaket av denne arten.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten finnes over det meste av Europa, men synes å være mest tallrik i vest. I Norge er den funnet et par steder ved Oslofjorden (Hvaler og Tjøme) og i Rogaland (Sola og Finnøy). Arten hører til de artene som trolig vil bli favorisert om klimaet blir mildere.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste
  • orden Tovinger, Diptera
    • underorden Mygg, Nematocera
      • overfamilie Bibionoidea

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]