Hopp til innhold

Bhavavarman I

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bhavavarman I
Født6. århundreRediger på Wikidata
Død600Rediger på Wikidata
BeskjeftigelseHersker Rediger på Wikidata
Embete
  • Konge av Kambodsja (580–598) Rediger på Wikidata
EktefelleKambuja-raja-lakshmi
FarVirahcarman
NasjonalitetKambodsja

Bhavavarman I var en konge i det kambodsjanske kongeriket Kamboja, som senere skulle bli til Khmerriket. Selv om de nøyaktige årstallene for hans regjeringstid er ukjente er det sikkert at han satt ved makten rundt år 598.

Bhavavarmans dronning het Kambuja-raja-lakshmi, og det var gjennom henne han kom inn i kongerekken. Han var sannsynligvis også barnebarn av kongen av Funan, et nabokongedømme som var mektigere enn det kambodsjanske på denne tiden.

Den viktigste arven etter Bhavavarmans tid som konge var utvidelsen av Kamboja til Mekongdalen, etter angrep mot både Funan og Champa, et gammelt vietnamesisk kongedømme. Bakgrunnen for disse angrepene er ikke klare, men det mest sannsynlige er konflikten rundt Rudravarmans vei til kronen i Funan; Rudravarman drepte den lovmessige arvingen og Bhavavarman kan ha sett seg selv som den rettmessige etterfølgeren i denne kongerekken. Det er riktignok ikke klart om han ønsket å bestige tronen i Funan selv, eller om han bare ønsket å fjerne Rudravarman slik at den neste i blodslinjen kunne ta plassen.

Bhavavarman ble etterfulgt av sin bror Chitrasena, som tok navnet Mahendravarman da han ble kronet. Kinesiske nedtegnelser fra perioden indikerer at Chitasentra var ansvarlig for en større del av erobringene og slagene enn sin bror, men man antar at det var et samarbeid mellom de to brødrene. De kinesiske skeiftene indikerer også at den nye kongen i Funan var en «ond konge» som ikke fulgte buddhismen. Både Bhavavarman og hans bror kunne passe til denne beskrivelsen siden begge bekjente seg til den tradisjonelle shivaismen i Kamboja.

Forgjenger 
Ukjent
Kambodsjas konge
ca 598–Ukjent
Etterfølger