Bezzerwizzer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bezzerwizzer
Designer(e)Jesper Bülow
Utgiver(e)Asmodee
Antall spillere2-4 lag
Forberedelsestid5 minutter
Spilletid45 minutter

Bezzerwizzer er et brettspill i quizgenren som er utviklet av dansken Jesper Bülow, grunnleggeren av Bezzerwizzer Nordic Aps.[1][2]

Bezzerwizzer er et kunnskapsspill der både tradisjonell allmennkunnskap og taktikk avgjør hvem som vinner.

Navnet til spillet stammer opprinnelig fra det tyske ordet «besser wissen», som betyr «å vite bedre». En «bezzerwizzer» er en person som tror at hen vet bedre enn alle andre.

Bezzerwizzer Nordic, som står bak utgivelsen av brettspillserien, ble grunnlagt i Danmark i 2006. Siden da har virksomheten utgitt mange quiz- og selskapsspill og har frem til 2021 solgt rundt 4 millioner spill.

Bezzerwizzer ble første gang utgitt i Danmark i 2006. I 2007 ble spillet lansert i Tyskland i samarbeid med leketøysprodusenten Mattel, og 2008 introduserte Bezzerwizzer Nordic spillet i Sverige og Norge og flere andre markeder i årene etter. Spillet finnes blant annet i Danmark, Norge, Sverige, Island, Tyskland, Polen, Nederland og England.

I 2014 lanserte Bezzerwizzer Nordic selskapsspillet HINT. På bakgrunn av virksomhetens suksess ble Bezzerwizzer Nordic i 2019 solgt til Asmodee Group, som er en global brettspillsdistributør. Asmodee har kontorer i en lang rekke land og distribuerer brettspill i mer enn 50 land.[3][4]

Spillets gang[rediger | rediger kilde]

Bezzerwizzer kan spilles fra 2 spillere og det kan også spilles med lag. Spørsmålene er fordelt på 20 kategorier, og spillet starter med at hver spiller trekker fire kategoribrikker. Spillerne skal deretter prioritere sine kategorier slik at de får flest poeng for spørsmål i de kategoriene de tror de er best.  Spillerne bytter på å svare på spørsmål og vinneren er det laget som kommer først i mål.

Underveis i spillet kan spillerne bruke sine taktiske brikker Bezzerwizzer og Zwap til å svare på andre spilleres spørsmål eller til å stjele motstanderes spørsmål.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]