Beverkrigene

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kart med forskjellige indianerstammer, ca 1648
Det irokesiske stammeforbunds ekspansjon under beverkrigene

Beverkrigene, også kjent som irokeserkrigene eller de franske og irokesiske krigene, var en rekke konflikter utkjempet på midten av 1600-tallet øst i Nord-Amerika. Fiendtlighetene utbrøt ca 1640 og kom til sin avslutning i 1701 med Den store fred i Montreal.

Irokeserne fikk støtte og våpen fra nederlandske og engelske handelspartnere og de prøvde å utvide sine områder og få monopol på pelshandelen og handelen mellom de europeiske markedene og stammene vest i regionen omkring De store sjøene. Konflikten ble utkjempet mellom folkene i irokeserføderasjonen, ledet av de dominerende mohawkene, mot de franskstøttede algonkinsk-talende stammene i regionen rundt De store sjøene.

Krigene var brutale og blir regnet som blant de blodigste konfliktene i Nord-Amerika. Irokeserene gikk seirende ut av striden og utvidet sine områder og trakk nye stammegrenser i Nord-Amerika. De ødela flere stammesamband som huron, de nøytrale, erie og susquehannock. De presset noen østlige stammer vest for Mississippielven eller sørover og inn i Carolina. Irokeserene kontrollerte også Ohiodalen som jaktmarker, fra om lag 1670 og fremover. Ohio Country og Nedre Michiganhalvøya ble mer eller mindre tømt for indianere idet de flyktet vestover for å komme seg unna de irokesiske krigerene. Meget av regionen ble senere befolket på nytt av indianerer som hovedsakelig tilhørte De seks nasjoner, se mingo.

Både algonkinske og irokesiske samfunn ble hardt rammet av disse krigene. Blant mange andre kan nevnes stammene shawnee, delaware og dakota.

Konflikten pågikk samtidig med at irokeserene mistet nederlenderne som allierte i kolonien Ny-Nederland og samtidig med at franskmennene prøvde å få irokeserene over på sin side mot engelskmennene. Etter at irokeserene ble handelspartnere med engelskmennene, var deres allianse særdeles viktig for den senere engelske ekspansjon. De benyttet de irokesiske erobringer for å gjøre krav på Northwest Territory.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]