Betfair

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Veddemålsbørs2.jpg

Betfair er verdens desidert største veddemålsbørs.[1] Selskapet holder til i Hammersmith i London, England.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Etter at Betfair ble lansert i juni 2000 har selskapet blitt den største internettbaserte bookmakeren i Storbritannia[2], og verdens største veddemålsbørs. Betfair har (per desember 2007) 800,000 kunder, og en markedsverdi (i 2005) på 5.2 milliarder pund, om lag 55 milliarder norske kroner.[3]

En veddemålsbørs (engelsk bet exchange), gir gamblere mulighet til å tippe på odds gitt av andre gamblere istedenfor fra en bookmaker. En kan både kjøpe et resultat (back), og selge et resultat (lay). Når du «kjøper» et resultat (være seg en enkeltperson, et lag, en hest, en hund eller noe annet), vedder du på at resultatet slår til. Dette er akkurat som å spille hos en vanlig bookmaker. Når du selger et resultat (lay), vedder du på at det ikke slår til.
Hvis du for eksempel spiller om hvilket fotballag som skal vinne toppserien i England, og du selger Tottenham, så tilbyr du odds til spillere som ønsker å vedde på at Tottenham vinner. Hvis Tottenham ikke vinner, innkasserer du kjøperens innsats. Hvis Tottenham vinner, må du derimot betale motparten gevinsten (akkurat som en bookmaker ville gjort).[4] Grensesnittet kan til en viss grad sammenlignes med derivathandel, hvor 'back' og 'lay' tilsvarer kjøp og salg av derivater på børsen.

Betfair har fått en rekke utmerkelser, med Queen's Awards for Enterprise innenfor innovasjon som den mest prestisjetunge.[5] Queen's Awards er Storbritannias høyeste offisielle utmerkelse innenfor forretningslivet.

Kontroverser[rediger | rediger kilde]

Det faktum at gamblere kan selge (lay) et utfall har skapt storstilt kritikk fra tradisjonelle bookmakere, som Ladbrokes og William Hill,[6] som vektlegger at når anonyme personer kan vedde på at et resultat ikke slår til, kan det lett føre til svindel/korrupsjon, da det er mye lettere for eksempel å sørge for at en hest ikke vinner enn at en bestemt hest vinner. Betfair har forsvart seg med at konkurrentene argumenterer mer ut ifra egne kommersielle hensyn enn en generell bekymring for sportens integritet. Et annet argument Betfair har brukt er at til forskjell fra tradisjonelle bookmakere, som aksepterer anonyme veddemål, er Betfair kjent med sine kunders identitet på grunn av en omfattende registreringsprosess, samt at selskapet har tegnet avtaler med en del impliserte parter.[7]

I 2007 suspenderte Betfair alle veddemål på en tenniskamp mellom Martin Arguello og Nikolaj Davydenko.[8] Årsaken var mistenkelig store innsatser på at Nikolaj Davydenko skulle tape denne kampen, noe han forøvrig gjorde.

Betfair utenfor Storbritannia[rediger | rediger kilde]

Mesteparten av kundene til Betfair befinner seg på De britiske øyer, men selskapet har kunder i en rekke land. Betfair har aldri akseptert kunder fra USA hvor online-tipping i 2006 ble forbudt av Kongressen.[9] Siden selskapet ikke har noen reelle konkurrenter innenfor sin nisje, har de hatt en føre var-holdning for å unngå å komme opp i trøbbel, ved å ikke etablere seg i land hvor Betfairs tjenester mest sannsynlig er forbudt. Til forskjell fra en del andre bookmakere med mange kunder i USA, ble derfor ikke Betfair hardt rammet av dette forbudet.

Betfair tilbyr ikke bare spill på sportsbegivenheter, men på nærmest alt mellom himmel og jord, for eksempel årets norske vinner av Idol, hvor høy makstemperaturen vil bli i England innen et gitt tidsrom, i tillegg til ulike hasardspill som poker og kasino.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]