Berts bravader

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Berts bravader
Forfatter(e)Anders Jacobsson og Sören Olsson
SpråkSvensk
Utgitt1991
Originalutgave1991
ForlagRabén & Sjögren
Illustratør(er)Sonja Härdin

Berts bravader (svensk: Berts bravader) er en ungdomsroman i dagboksform av de svenske forfatterne Anders Jacobsson og Sören Olsson.

Boken ble utgitt i 1991, og handler om Bert Ljung fra 2. januar det året han fyller 14 til 2. januar det året han fyller 15. Bert går i 7. klassetrinnet (7A), og har sommerferie. I slutten av boken går han i 8. klassetrinnet (8A), og er betatt av Emilia.

Utdypende handling[rediger | rediger kilde]

Boken begynner 2. januar. Helt siden slutten av oktober året før har Bert vært forelsket i en jente i samme klasse på skolen som heter Emilia. Men flere av de andre guttene i klassen liker henne ikke på grunn av hennes gode karakterer på skolen, god oppførsel og strøkne klær. I januar sender Bert et brev til Emilia, men angrer umiddelbart på at han postet brevet. Han forsøker å få tak i brevet fra postkassen, men blir sittende fast med armen i postkassen. Deretter blir han angrepet av to snøballer kastet av yngre barn. Bert bestikker en forbigående fyr for å hente Åke. Han bruker en baufil og sage fra hverandre postkassen. Men når dette forsøkes mislykkes, må Kurre fra bensinstasjonen bistå for å få Bert løs.

Senere reiser Bert, Åke og Lill-Erik med buss for å gå på slalåm. Men Åke kjører pulk og faller i en bane for kulekjøring, før han havner på sykehus. I mars har Bert en foreldre-fri video-kveld sammen med Åke, Lill-Erik, Torleif, Sandra, Camilla, Lisa og Emilia. 2. april går Lill-Erik bort til Olga i klasse 5 C og spør om de skal bli sammen, men han forteller henne deretter at dette bare var en aprilsnarr. I påsken legger Bert merke til sin tidligere venninne Paulina i byen, og Björna kaster snus etter henne og legger skylden på Bert. Fotball-sesongen begynner, og Berts lag har tapt stort i flere kamper. Åke blir sparket ut av laget av trener Gordon, for å ha kastet en gummi-dukke på fotballbanen under en kamp - i stedet for å spille selv. Åke rekrutterer snart 9 år gamle Charlie, som scorer flere mål i deres neste kamp. Dette gjør at Berts lag vinner kampen, 3–1.

I løpet av sommeren får Bert sin første sommerjobb ved Bengtssons Café. Bert reiser også til Danmark sammen med resten av familien. Berts kjæledyr-skilpadde Ove ser ut til å ha problemer med Emilia, og legger igjen en bæsj å hånden hennes. Åke får sommerjobb som komiker ved en fabrikk. Men han blir snart sparket ut, etter å ha fortalt vitser om arbeidsledige en dag etter at 500 ansatte ved fabrikken ble sagt opp. Til 14-årsdagen sin får Åke en moped, som det er ulovlig å kjøre med i Sverige før de fyller 15 år. Lill-Erik får også en kjæreste, 7. klassingen Hildur som har rødt hår og briller. En stund ser det ut til at Lill-Erik og familien blir nødt til å flytte når faren hans får tilbud om bedre lønn annet sted. Men lønnsforhandlingene mislykkes til slutt. Berts oldemor Beda på Gotland dør 14. oktober, og blir gravlagt på Gotland den kommende uken. Berts familie må reise til Gotland, for å delta i begravelsen.

Berts band, Heman Hunters, tilbyr seg å delta i begravelsen og spille rolige rockeballader, men i stedet blåser en innfødt gotland-innbygger i en trompet. I slutten av oktober tar helsesøsteren blodprøver fra alle elevene i Berts klasse, der guttene skriker høyest mulig for å skremme hverandre. 3. desember spiller Berts skole i en ishockey-turnering. I åpningsspillet leder motstanderne 12–1, når Lill-Erik blir sendt i utvisningsboksen to ganger etter å ha truffet en motstander. Bert blir irritert på Lill-Erik, og de begynner å krangle før Bert scorer sju mål til. Berts klassee vinner til slutt kampen 13–12. I den andre kampen blir Bert sendt til utvisningsboksen etter å ha taklet lagkameraten Lill-Erik, og deretter bannet til dommeren. Bert får skylden når klassen hans taper, 0–8, og laget deres blir slått ut av turneringen.

Torleif kunngjør at han snart skal flytte, og spiller en begravelsesmelodi på fløyten sin - samtidig som resten av bandet jubler. Torleif svarer med å sparke Åke ut i snøen. Når boken slutter, er det januar. Bert forteller om gårsdagens nyttårsfest. Bert og Emilia går hjem sammen på nyttårsnatten. Før de skiller lag den natten gir de hverandre et forsinket nyttårsforsett: om å alltid holde sammen for resten av livet. Etter å ha kysset hverandre farvel, fortsetter de begge å gå i hver sin retning - mot deres respektive hjem.

Kilder[rediger | rediger kilde]