Bertil Wilhelmsson

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bertil Wilhelmsson
Født11. nov. 1926[1]Rediger på Wikidata
Død9. juli 1992[1]Rediger på Wikidata (65 år)
BeskjeftigelseTegneserieskaper Rediger på Wikidata
NasjonalitetSverige

Bertil Wilhelmsson (født 11. november 1926, død 9. juli 1992) var en svensk tegneserietegner, den første som tegnet Fantomet på lisens i Sverige. Wilhelmsson begynte å tegne tegneserier i 1953, da som tusjer på serien Olli, som var laget av kameraten Nils Egerbrandt. Denne serien ble utgitt i bladet Tuff og Tuss fra Serieförlaget (senere Semic).

Rundt 1961, da den daværende tegneren av Fantomet-stripene, kom det svenske Fantomen-bladet i materialmangel, da nesten alt eksisterende Fantomet-materiale hadde vært publisert. Dermed fikk de i gang en egen produksjon av Fantomet på lisens, og Bertil Wilhelmsson ble deres første tegner. Wilhelmssons første historie, «Skatten i dödskallegrottan» ble utgitt i 1963. Den aller første historien i det norske Fantomet-bladet, «Dobbeltgjengerne», var tegnet og skrevet av Bertil Wilhelmsson.

I 1966 flyttet Wilhelmsson til Spania, og bodde der til slutten av 1970-tallet. I 1976 innledet han et samarbeid med Özcan EralpFantomet-stripene, der Wilhelmsson tegnet skisser og Eralp tusjet. Wilhelmsson tegnet Fantomet fram til 1988.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Lambiek Comiclopedia, Lambiek Comiclopedia artist ID w/wilhelmsson_bertil, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]

Kilder[rediger | rediger kilde]