Bertie Wooster

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Bertram Wilberforce «Bertie» Wooster er en oppdiktet litterær figur som forteller og en av hovedpersonene i P.G. Wodehouses komiske historier fra engelsk overklasseliv i de første tiårene av 1900-tallet.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Wooster er en styrtrik, ung dagdriver i London. Han er utdannet ved Eton og Oxford, men viser få tegn på intellektuelle evner. Han har ingen nevneverdige interesser utenom veddemål, selskapsliv og practical jokes, og få bekymringer utenom sin tante Agatha.

Agatha Gregson er Berties nærmeste slektning, med svært lave tanker om hans karakter og åndsevner, og stadige planer om å få ham gift med en fast og handlekraftig pike eller skaffe ham en jobb.

Andre varige kilder til bekymring er skolekameraten «Bingo» Little (med sin hang til å forelske seg i tilfeldige kvinner), Berties fettere, tvillingene Claude og Eustace (silkeramp av verste sort), og venner og venninner som «Tuppy» Glossop og Bobbie Wickham (som elsker å spille Bertie grove puss).

Fortellingenes virkelige hovedperson er Woosters tjener, Reginald Jeeves. Jeeves er sin arbeidsgiver fullstendig overlegen på alle områder, og klarer alltid å befri Bertie og hans venner fra de absurde situasjonene de rutinemessig roter seg opp i. Han har imidlertid som regel sin egen agenda, og løsningene fører ofte til at Wooster blameres offentlig eller må oppgi ett av sine smakløse yndlingsklesplagg.

Wooster ble framstilt av skuespilleren Hugh Laurie i den britiske TV-serien Jeeves and Wooster som ble produsert fra 1990 til 1993.

Se også[rediger | rediger kilde]