Bernt Lie

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Bernt Lie
Bernt Lie.png
Født13. juli 1868[1][2]Rediger på Wikidata
MandalRediger på Wikidata
Død14. juli 1916[1][2]Rediger på Wikidata (48 år)
Beskjeftigelse SkribentRediger på Wikidata
Søsken Vilhelm LieRediger på Wikidata
Barn Emil LieRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata
SpråkNorsk

Graven til Bernt Lie på Tromsø gravlund

Bernt Bessesen Lie (født 13. juli 1868 i Mandal, død 14. juli 1916) var en norsk forfatter, idag mest husket for guttebøkene Sorte Ørn, Svend Bidevind, Peter Napoleon og Guttedage.

Lie var brorsønn av Jonas Lie og fetter av Erik Lie. Han var sønn av byfogden i Mandal, og tok selv juridisk embetseksamen i 1891. Året etter debuterte han med folkelivsskildringen Matje Kajsa, en realistisk novelle om en gammel kvenkone og hennes skuffede kjærlighet, hat og hevnlyst. Samme år kom I Eventyrland. Fortælling fra det nordligste Norge, tilegnet onkelen, om en kunstmaler drevet av lengten etter et landskap som kunne gi svar på det kan «kjendte sig inderst inde at være og vilde».

Bernt Lies bøker foregår i borgerlige miljø. Handlingen er like gjerne lagt til Italia, der Lie bodde i en årrekke, som i Nordland, ofte med en grunntone av motsetning mellom nord og sør. I de berømte guttebøkene hans ligger imidlertid handlingen i nord.

Bernt Lie har også skrevet teksten til «Bodøkantaten», et orkesterstykke satt til toner av Fridthjov Anderssen som ble urfremført i Bodø i 1916. Del 5 av Bodøkantaten er «Bodøsangen». På grunn av tidsnød ble femte del originalt fremført med melodien til "Ja, vi elsker dette landet". Senere har Signe Bergljot Meyer komponert en egen melodi til denne.

Billedhuggeren Emil Lie var sønn av Bernt Lie.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Norsk biografisk leksikon, oppført som Bernt Bessesen Lie, Norsk biografisk leksikon ID Bernt_Lie, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b imslp.org, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]