Bernhard Dernburg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Bernhard Dernburg
Bundesarchiv Bild 102-12088, Bernhard Dernburg.jpg
Bernhard Dernburg (juli 1931)
Født17. juli 1865
Darmstadt
Død14. oktober 1937 (72 år)
Berlin
Gravlagt Friedhof Grunewald
Beskjeftigelse Politiker, bankier
Parti Deutsche Demokratische Partei
Nasjonalitet Tyskland
Statssekretær (leder) av Tysklands kolonidepartement
1907–1910
RegjeringBethmann Hollweg
ForgjengerIngen
EtterfølgerFriedrich von Lindequist
Tysklands visekansler
april 1919–juni 1919
RegjeringScheidemann
ForgjengerEugen Schiffer
EtterfølgerMatthias Erzberger
Riksfinansminister
april 1919–juni 1919
RegjeringScheidemann
ForgjengerEugen Schiffer
EtterfølgerMatthias Erzberger

Bernhard Jacob Ludwig Dernburg (født 17. juli 1865 i Darmstadt i storhertugdømmet Hessen, død 14. oktober 1937 i Berlin) var en tysk bankmann og politiker.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Bernhard Dernburg var sønn av publisisten Friedrich Dernburg, opprinnelig av jødisk herkomst, senere konvertitt til den evangeliske protestantisme.

Karriere[rediger | rediger kilde]

Bernhard Dernburg var bankdirektør i Berlin fra 1901 til han i 1906 ble utnevnt som direktør for utenriksdepartementets koloniavdeling og senere statssekretær og leder da avdelingen ble utskilt til det selvstendige kolonidepartementet.[1] Dernburg reiste i de tyske koloniene og fremsatte forslag til forbedringer av de innfødtes vilkår.

Dernburgs politikk førte til økt eksport fra koloniene til Tyskland. Han ble i riksdagen utsatt for skarp kritikk, særlig fra sentrumslederen Erzberger, da for kostnadene ved administrasjonen av koloniene. Kritisert ble også hans favorisering av den tyske storindustrien hvor han tidligere hadde hatt flere styreverv. Dernburg gikk av som statssekretær allerede i 1910.

Dernburg var fra 1913 leder av Preußisches Herrenhaus, førstekammeret i den prøyssiske landdagen. Etter den første verdenskrigens utbrudd var han ansvarlig for tysk propaganda mot USA i perioden 1914 til 1915. Dernburg var fra april til juni 1919 riksfinansminister i Scheidemanns regjering, men trakk seg i protest mot Versaillestraktaten.[1]

Dernburg var i 1919 medlem av den forfatningsgivende Nasjonalforsamlingen i Weimar som medlem av det demokratiske partiet og fra 1920 til 1930 medlem av riksdagen. Han var en flittig skribent i finans- og sosialpolitiske emner blant annet i det liberale Berliner Tageblatt.

Dernburg-vognen[rediger | rediger kilde]

Mercedes-Benz lagde i forbindelse med Dernburgs reise til Afrika i 1907, en egen bil, Dernburgvognen (Dernburg-Wagen eller Kolonialwagen).[2] Bilen fungerte imidlertid dårlig som følge av dårlig utprøving og Bernhard Dernburg foretrakk muldyrsadel eller muldyr og kjerre.[3] På reisen deltok også Dernburgs venn Walter Rathenau.

Bildegalleri[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]