Berlin Südkreuz

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Berlin Südkreuz
Südkreuz - plattform for S-bane (ringbanen)

Berlin Südkreuz, tidligere «Papestraße», er en jernbanestasjon i Berlin i krysningspunktet mellom Berliner Innenring og Anhalter- og Dresdener Bahn.

Pilzkonzept[rediger | rediger kilde]

Stasjonen Berlin Südkreuz er en del av det såkalte «Pilzkonzept» (soppkonseptet), en ny plan for jernbanetrafikken i Berlin etter gjenforeningen. Den omfatter blant annet en jernbanetunnel under Tiergarten i retning nord-sør.

Et ledd i denne planen er også gjenoppbyggingen av Anhalter- og Dresdener Bahn innenfor Berlins bygrenser. Disse jernbanestrekningene med de tidligere tilhørende stasjonene Anhalter Bahnhof og Potsdamer Bahnhof ligger i det som var Vest-Berlin. De ble liggende ubrukte etter at Deutsche Reichsbahn ledet trafikken rundt Vest-Berlin og til andre stasjoner i Øst-Berlin. Etter at muren ble reist, mistet de helt sin betydning og forfalt. Ruinen av Anhalter Bahnhof ble revet så nær som en liten bit av fasaden, og de store skifteområdene vokste igjen. Disse er idag regulert til park og skal ha en interessant flora og fauna.

Etter gjenforeningen er Anhalter Bahn bygd opp igjen og tatt i bruk sammen med en ny tunnel under Tiergarten til Berlin Hauptbahnhof. Dresdener Bahn skal også bygges opp igjen så snart reguleringsplanen blir fastlagt (2006).

Fjerntrafikk[rediger | rediger kilde]

Berlin Südkreuz er ny stasjon for fjerntrafikk omtrent der disse banene, Anhalter Bahn og Dresdener Bahn, løper sammen i samme trasé og krysser Berliner Innenring. I tillegg er den stasjon for S-bahn på de samme strekningene og for S-bahn på ringbanen som krysser planfritt.


Vis F fjerntrafikk, R regionaltrafikk, S S-Bahn
Forrige stasjon   Deutsche Bahn AG-Logo.svg Deutsche Bahn   Neste stasjon
Ringbanen
Fjernbane nord-sydEndestasjon
Endestasjon
Berlin–Dresden
Berlin–Halle
Fjerntrafikk
Kiel/Warnemünde
ICE 28
Kiel/Altona/Rostock-Berlin-München-Innsbruck
Innsbruck/Garmisch-Partenkirchen
ICE 50
Bremen/Dresden-Leipzig/Naumburg-Köln/Wiesbaden/Saarbrücken
gren Berlin
Regionaltrafikk
RE 3
Stralsund/Schwedt-Berlin-Elsterwerda
RE 4
Stendal-Berlin-Jüterbog
RE 5
Rostock-Berlin-Wittenberg
Stralsund-Berlin-Falkenberg
S-Bahn-Logo.svg Berlins S-bane
S2
S25
S41
Enveiskjøring
Enveiskjøring
S42
S46