Bergenstoget plyndret i natt (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bergenstoget plyndret inatt
orig. Bergenstoget plyndret inatt
Generell informasjon
Sjangerromantisk komedie/krim
Utgivelsesår1928 / 2009
Prod.landNorge
Tyskland
Lengdeoriginallengde Norge 1 t 35 min (1928); bevart kopi (UK) 1 t 13 min min.
Språknorsk [rekonstruerte mellomtitler]
Bak kamera
RegiUwe Jens Krafft
ProdusentMagdalon Mowinckel
ManusforfatterAlf Rød (?)
Musikkstum; originalpartitur eller cue-sheets ikke funnet. dvd (2009) med pianoakkompagnement komponert og fremført av Espen Rotevatn
Sjeffotografeksteriører, Norge Paul Berge
Johs. Bentzen; interiører, Tyskland Günther Krampf
KlippUwe Jens Krafft
Foran kamera
MedvirkendeAud Egede Nissen
Paul Richter
Uwe Jens Krafft
Ada Egede-Nissen
Fridtjof Mjøen
Frederik Schumann
Lauritz Johnson
Jon Espolin Johnson
Olaf Engebretsen
Gustav Ferslew
Annen informasjon
Filmformat1:1,33
Budsjett400-450.000 kroner (1928)
Prod.selskapNorsk Super Film A/S
Eksterne lenker

Bergenstoget plyndret i natt er en norsk-tysk film fra 1928 etter en roman med samme navn av Jonathan Jerv (psevdonym for Nordahl Grieg og Nils Lie).

Filmen var regissert av Uwe Jens Krafft, etter manus (trolig) skrevet av Alf Rød. Paul Berge og Johs. Bentzen fotograferte de norske utendørsscene i Holmenkollen og Nordmarka, på Geilo, Finse, Voss og i Hardanger (mars-april 1928). Innendørsscene ble fotografert av Günther Krampf i EFA- og UFA-studioene i Berlin (mai-juni 1928).

Bak filmproduksjonen stod «den unge bergenske rikmann» Magdalon Mowinckel og hans to bysbarn, Thorvald Isdahl jr. og Nils Lie, som utgjorde styret i produksjonsselskapet Norsk Super Film A/S. Prosjektet er ett av de aller første forsøk på å lage norsk underholdningsfilm for det internasjonale markedet. I hovedrollene opptrer ekteparet Aud Egede-Nissen og Paul Richter, begge stjerner i tysk stumfilm i første halvdel av 1920-årene. Større biroller spilles av norske og tyske skuespillere, mens de fem studentene er amatører fra Blindern Studenterhjem.

Filmen forteller om et velregissert reklamestunt, hvor Tom Heiberg får i oppdrag å starte en reklameoppgave for Bergensbanen. Han får med seg noen kamerater, og natt til 1. april slår de til, og raner passasjerene på toget. Når avisene skriver om det frekke overfallet tror alle det er en aprilspøk, og Bergensbanen blir en «snakkis». Tom har oppnådd sitt mål, leverer tilbake tyvegodset, får jobben som reklamesjef for togselskapet, og direktørens datter Grete attpå.

Filmen hadde urpremiere på Konsert-Palæet kino Bergen 17. september 1928. Bergenstoget plyndret inatt ble meget godt mottatt av filmanmelderne i norske dagsaviser, og vel 100.000 personer så filmen mens den gikk på kino i Norge i 1928-1929. Den kan dokumenteres eksportert til Tyskland, Østerrike og Italia (Syd-Tyrol) under tittelen «Schneeschuhbanditen» (1929), til England (1929) under tittelen «Thin Ice» (eneste kjente, bevarte kopi), Sverige (1929 som «Bergenståget plundrat inatt»; totalforbudt som forbrytelsesinstruktiv og rettsforvillende), Danmark («Den maskerede bande», 1929), samt til Argentina, Paraguay og Uruguay, trolig også til Kina og Japan.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Nils Klevjer Aas: «På sporet av Bergenstoget: Film og kino som populærkultur i stumfilmens siste dager». Oslo: Norsk filminstitutt, 2009. ISBN 978-82-8025-024-7. Innlegg i boks med filmen på dvd og bok, utgitt av Norsk filminstitutt 2009.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]