Beretta APX

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Fullstørrelsesversjonen av Beretta APX i 9×19 mm

Beretta APX er en familie av modulære pistoler lansert i 2016 av Beretta. De har fjærbelastet tennstempel, polymergrep og modulær ramme. De finnes i ulike varianter designet for politi, daglig bæring og sportsskyting.

Historie[rediger | rediger kilde]

Pistolen ble i stor grad designet for det amerikanske forsvaret sin anbudskonkurranse om ny tjenestepistol kal XM17 Modular Handgun System.[1] Beretta hadde hatt kontrakten på den forrige tjenestepistolen M9 og hadde tilbudt å fortsette å levere M9A3 til en redusert pris, men dette tilbudet ble avslått ettersom den ble ansett å være for ulik de tekniske kravene som forelå i den nye anskaffelsesprosessen.[2]

I 2017 ble Beretta APX kunngjort tilgjengelig for det amerikanske sivile markedet.[3]

I 2018 ble tre nye varianter kunngjort:

  • APX Centurion, med litt mindre ramme, glidestykke og pipe
  • APX Compact, med en subkompakt ramme, glidestykke og pipe
  • APX Combat, med gjenget pipe og festeplate for optisk sikte på glidestykket

I 2019 april kom Beretta APX Carry, en variant med enkeltradet magasin for skjult bæring. Den er hovedsakelig basert på Beretta Nano, men har også noen funksjoner fra fullstørrelsesvarianten av APX.

I 2019 juli kom Centurion Combat som har gjenget pipe og montasje for optisk sikte akkurat som APX Combat i full størrelse. APX Target ble også introdusert som er en konkurransevariant av APX med lengre glidestykke og pipe, montasje for optikk, fiberoptisk forsikte og helsvart baksikte, utvidet magasinutløser og varsler, og avtrekksvekt redusert med 2.2 newton (cirka 220 gram) samt kortere tilbakestilling av avtrekkeren.

I 2022 ble Beretta APX A1 lansert med ergonomiske forbedringer på glidestykket, tydeligere serrateringer og optisk siktemontasje. Grepet fikk også et nytt design med tydeligere stippling, høyere avtrekkerbøyle, endret beverhale og ingen fingerspor.[4]

Design[rediger | rediger kilde]

Beretta APX er Beretta sin første fullstørrelses tjenestepistol med fjærdrevet tennstempel. Navnet APX refererer til "avansert pistol X", hvor X er et valgt kaliber, som spiller på at våpenet er fullt modulært og at man kan bytte kamring og grepsstørrelse enkelt.

Grepet til APX støtter har utskiftbare tykkelser. Avstanden fra pipens kjernelinje til toppen av grepet er 21 mm for å redusere munningsvipp. Den har også Picatinnyskinne fremme på grepsmodulen.[5]

I motsetning til tidligere pistolmodeller fra Beretta bruker APX den tradisjonelle Browning-mekanismen for kort piperekyl. Rammen er i rustfritt stål og kan settes på ulike grepsmoduler.[5] Glidestykket og pipen er nitrert på de fleste modeller, mens noen modeller istedet har ceracoatet glidestykke.

I likhet med Berettas 92 og PX-serien har avtrekkeren en tennstempelsikring som kommer ut av toppen av pistolen mens man tar et avtrekk, og fungerer på denne måten som en visuell indikator for brukeren om at denne sikringen fungerer som den skal og er koblet fra.

I motsetning til en rekke pistoler med fjærdrevet tennstempel (som for eksempel Glock) som krever at våpenet spennes ned ved å ta et avtrekk for å kunne demonteres, har APX en bryter for demontering som spenner ned mekanismen uten at man trenger å røre avtrekkeren. Hensikten med dette er å forebygge vådeskudd dersom man utilsiktet spenner ned et ladd våpen under demontering.[6]

Avtrekkermekanismen har fallsikring. Dersom pistolen slippes vil denne hindre avtrekkerens treghet fra å avfyre vådeskudd[7] (i motsetning av hva som har vært tilfelle for SIG P320).

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «APX Pistol». Beretta Defense Technologies. Besøkt 3. juli 2016. 
  2. ^ «Army rejects Beretta's pitch for upgraded M9». Armytimes.com. 13. februar 2015. Besøkt 3. juli 2016. 
  3. ^ «Win the Fight». Arkivert fra originalen 27. februar 2021. Besøkt 28. februar 2017. 
  4. ^ «Beretta Launches New APX A1 Full Size Pistol -». 
  5. ^ a b «Exclusive: The Beretta APX Pistol Is 2017's New Duty Gun». Besøkt 3. mars 2017. 
  6. ^ Lincourt, Wayne. «Trigger Recall : Understanding the GLOCK Trigger - GunsAmerica Digest». Gunsamerica.com. Besøkt 3. juli 2016. 
  7. ^ «The Beretta APX striker fired pistol». guns.com. Besøkt 3. juli 2016.