Beretningen om et varslet mord

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Beretningen om et varslet mord (spansk: Crónica de una muerte anunciada) er en roman fra 1981 av den colombianske nobelprisvinneren Gabriel García Márquez.

Romanen ble første gang utgitt på norsk i 1981, i Kjell Risviks oversettelse.[1]

Boken handler om et mord i Macondo. Det er en original fortelling, blant annet fordi begivenhetene nøstes opp baklengs slik at historien slutter med selve mordet.

Handling[rediger | rediger kilde]

Historien begynner den morgenen Santiago Nasar dør. Leseren får vite at Santiago bodde sammen med sin mor, Placida Linero, deres [[]]kokk Victoria Guzman, og kokkens datter, Divina Flor. Santiago overtok den vellykkede familie-ranchen etter faren Ibrahims død, som var av arabisk opprinnelse. Han kommer hjem i de tidlige morgentimene etter å ha feiret hele natten etter et bryllup mellom Bayardo San Roman og Angela Vicario. Men to timer etter bryllupet ble Angela tvunget tilbake til morens hjem av Bayardo, fordi hun ikke var jomfru. Angela blir tvunget til å avsløre navnet på mannen som foreldrene hennes har besudlet hennes renhet og ære. Hun avslører navnet Santiago. Hennes to tvilling-brødre, Pablo og Pedro Vicario, bestemmer seg for å drepe Santiago for å hevne fornærmelsen mot familiens ære. De tar med seg to kniver, som tidligere ble brukt til å slakte griser.

Brødrene går til et kjøttmarked rett før daggry for å slipe knivene, og kunngjør til eieren og andre slaktere at de planlegger å drepe Santiago. Men ingen tror på denne trusselen, eller de tolker trusselen som fylleprat. Men Faustino Santos, en annen slakter, blir mistenksom og rapporterer trusselen til en politimann, Leandro Pornoy. Brødrene fortsetter til Clotilde Armentas melkebutikk, hvor de forteller henne om planen om å drepe Santiago. Hun legger også merke til knivene de har pakket inn i filler. I mellomtiden snakker Leandro med oberst Aponte som. Han tar knivene deres, selv om han anser dem som ett par store bløffemakere. Ettersom brødrene hadde kunngjort sine planer om å drepe Santiago ved både kjøttmarkedet og melkebutikken, sprer denne nyheten seg gjennom byen. Men ingen advarer Santiago direkte.

Clotilde ber alle hun kjenner om å advare Santiago, men folk advarer ham ikke av forskjellige grunner: de antar at han må ha blitt advart av noen andre allerede. De tror at noen andre burde advare ha. Det tror ikke at noe kommer til å skje uansett, er for spente på en biskopen som snart skal komme til området, eller de vil i hemmelighet se Santiago død. Brødrene dukker senere opp ved melkebutikken igjen med to nye kniver. Men denne gangen nøler Pedro med å drepe, fordi han føler de hadde oppfylt sin plikt når de tidligere ble avvæpnet med de forrige knivene. Santiago våkner etter en times søvn for å kle på seg og hilse på biskopen, som av innbyggerne forventes å stoppe i byen deres på vei til et annet sted. Drapet på Santiago Nasar blir beskrevet. Vennen hans Cristo Bedoya hadde febrilsk lett etter Santiago morgenen etter drapet for å advare ham om planen, men han klarte ikke å finne Santiago, som faktisk var hjemme hos sin forlovede Flora Miguel.

Når faren til Flora Miguel finner ut av det, advarer han Santiago minutter før tvillingene oppdager Santiago. Han begynner å løpe hjem, etter å ha oppdaget nyheten. Moren hans, som til slutt blir fortalt, tror Santiago er allerede hjemme og stenger derfor inngangsdøren som Santiago løper til - samtidig som han blir jaget av Vicario-brødrene. Han blir gjentatte ganger knivstukket når han forsøker å komme inn i hjemmet sitt. Santiago kommer seg inn bakdøren til hjemmet sitt, hvor han kollapser på kjøkkenet og dør. Etter drapet forlater Vicario-familien byen på grunn av skandalen, og skammen rundt hendelsene i Angelas bryllup og Santiagos drap. Bayardo San Roman forlater også byen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ García Márquez, Gabriel; Risvik, Kjell (1992). Beretningen om et varslet mord. Oslo: Gyldendal. ISBN 8205208182.