Beluga Group

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Beluga Indication er et av selskapets skip

Beluga Group var et tysk prosjekt og tunggodsrederi, med hovedkontor i Bremen. Moderselskapet til konsernet var Beluga Shipping GmbH, deretter kom kjerneforretningsvirksomheten ved Beluga Chartering GmbH og i Beluga Fleet Management GmbH & Co KG som var datterselskaper. Beluga Group gikk i konkurs i foråret 2011.

Markedssegmentet «standard tunglast transport» blir fra Beluga Group definert som fraktbart for skip med en løftekapasitet på mer en 240 tonn, hvor kombinasjonen av to skipskraner som drives samtidig er nødvendig. Beluga Group har mer enn 40 tunggods-frakteskip for dette segmentet (2008).

Historie[rediger | rediger kilde]

Beluga Shipping GmbH, ble i desember 1995 grunnlagt i Bremen som cargo operatør . 1998 ble det første avanserte tunggodstransportskipet ”MS Beluga Performer” satt i tjeneste. I 1999 kom det første selvbygde skipet til rederiet ”MS Werder Bremen”. I de følgene årene vokste selskapet raskt. Per i dag kjører 61 tungtransport skip for Beluga Group (februar 2009). Krankapasiteten på skipene ligger på opp til 700 tonn. Den internasjonale tiltredelsen til Beluga Group tok seg sterkt opp i 2003 da de tok over det nederlandske GenChart B.V. og åpnet et kontor i Peking. I 2004 kom det også kontorer i Houston og Shanghai. Firmaet tilbyr ingen linjefart ( faste ruter), men kun løsfart (transport på bestilling).

Grunnet den store veksten på flåten, kunne Beluga Group øke sin årsomsetning fra 2006 på 175 mill. til 410 mill euro i 2008, mer enn det dobbelte (2007: 268 mill. euro). I det samme tidsrommet øket fortjenesten med 17,4 mill til hele 70 mill euro.

Beluga Group er eneste og første rederi på global basis som prøver seg på en trekkdrage, fra firmaet Skysails i Hamburg, for og spare drivstoff utgifter. Den 15. desember 2007 ble BelugaSkysail døpt i Hamburg. Denne skjermen skal være en tilleggskraft til forbrenningsmotoren, og skal ved gunstige vindforhold kunne redusere brennstoffbruken på mellom 10 og 15%. Jomfruturen i begynnelsen av 2008 bekreftet dette, og forløp suksessfullt. Nok en positiv bieffekt er at klimaskadene også reduseres.

I et videre spetakulært prosjekt, ønsker Beluga Group og gjøre et andre forsøk på å benytte Nordøstpassasjen langs den sibirske kysten. Grunnet klimaendringer forsvinner isen her en tid på sommeren, og en passasje vil her være fri i noen uker sommerstid. Dette gjør at strekningen mellom Europa og Asia blir en tredjedel forkortet. Beluga vil sende seks frakteskip på denne ruten. Sammenlignet med den gamle ruten gjennom Suezkanalen vil Beluga ved den nye ruten kunne spare inn opptil 3,5 mill euro.

Forretningsfelt[rediger | rediger kilde]

Kjernekompetansen til Beluga Shipping er prosjekt- og tunggodstransport. Forretningsgruppen er delt i tre selvstendige selskaper. Beluga Shipping GmbH er ansvarlig for den daglige driften, som for eksempel planer, finansiering, drift, markedsføring, personal m.m. Beluga Chartering er ansvarlig for frakten ved flåten med prosjekt og tunggodsladninger. Beluga Fleet Management er ansvarlig for sjømannskapet, personale på sjøen og den tekniske driften og nybygging av skip.

Bedriftengasjement[rediger | rediger kilde]

Bedriftengasjement er en fast del av selskapets filosofi. Beluga Shipping GmbH engasjerer seg innen flere sosiale og kulturelle aktiviteter, spesielt for unge mennesker med mindre midler, for å kunne øke utdanningsmulighetene deres ” gi hjelp til mennesker, som ikke får hjelp ”, men også ” legge til rette for å øke mulighetene deres til kulturell berikelse”.

Til aktivitetene innenfor utdanning som Beluga Group støtter tilhører utdanningskonseptet de tilbyr på sine skip. Dette er Beluga Group alene om å tilby. På seks av selskapets skip tilbys årlig 160 utdanningsplasser, dette kalles «Sjøakademiet». Utover dette finansierer Niels Stolberg to stiftelsesproffesorat på faghøyskolen for sjøfart i Elsfleth, sammen med to ytterligere professorater ved Høyskolen i Bremen, ved fagfeltet nautisk og internasjonal virksomhet ved linjen: Internasjonale studier for shipping og chartering (frakt) (ISSC).

Blant sine sosiale engasjementer støtter virksomheten også flere hjelpeorganisasjoner. Det er blitt bygget og drives en skole, Beluga School for Life til hjelp for de tsunamirammede barna i Thailand i Na Nai, i Khao Lak-regionen. Hjelpeprosjektet som ble opprettet av Niels Stolberg i 2005 ble i oktober 2006 åpnet og har i mellomtiden utviklet seg til en liten landsby med skole og barnehage i fellesskap hvor 130 barn får hjelp.

Beluga støtter også flere kulturelle arrangement og prosjekter.